Jeruzalem
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 juli 2021 door Redactie

Amerikaanse kerk: "Onderdrukking Palestijnen door Israël is zondig"

In een vredesverklaring van de Amerikaanse protestantse denominatie UCC wordt de Joodse onderdrukking van Palestijnen 'zondig' genoemd. De verklaring is een nuancering van hoe Amerikaanse christenen over Israël denken. De steun van de gelovigen onderling blijkt niet onvoorwaardelijk. Het Amerikaanse Joodse Comité (AJC) verbreekt haar banden met de United Church of Christ (UCC) naar aanleiding van de verklaring, meldt Religion News.

De UCC roept in een verklaring op tot vrede tussen Israël en Palestina. In de verklaring neemt de kerkstroming zes standpunten in die volgens hen essentieel zijn voor het bereiken van vrede in het Midden-Oosten. De UCC
(1) noemt de onderdrukking van Palestijnen door Israël een 'zonde' en ziet het conflict niet als uitsluitend politiek;
(2) wijst zionisme af;
(3) verklaart dat zowel Palestijnen als Israëliërs zijn geschapen naar het beeld van God en dus waardig moeten worden behandeld;
(4) benadrukt dat de beleidsvoering in het land niet onder druk moet worden uitgevoerd van buitenaf;
(5) hoopt dat Palestijnen terug zullen keren naar hun voormalige thuis;
(6) benadrukt het belang van vrijheid van religie.

Leden van de protestantse Amerikaanse denominatie brachten online massaal hun stem uit over het aannemen van de verklaring. De overgrote meerderheid van de kerkstroming (88 procent) staat achter de standpunten.

Volgens het AJC is de verklaring van de UCC een demonisering van Israël. "De verklaring schiet tekort in het vrijmaken van een geloofwaardig pad naar Israëlisch-Palestijnse vrede en ondermijnt de positieve ontwikkeling van de relatie tussen Joden en christenen", aldus het AJC. De Joodse organisatie breekt haar voorheen goede banden met de christenen van de UCC.

Gelovigen in Amerika, Joods en christelijk, lijken aan de hand van de verklaring en onderzoek van het Joodse Electorale Instituut niet allemaal onvoorwaardelijk achter Israël te staan in het conflict met Palestina. Uit het onderzoek blijkt dat ruim een derde van de Amerikaanse Joden de onderdrukking van Palestijnen vergelijkt met racisme in de Verenigde Staten (34 procent), een kwart van de ondervraagden noemt Israël een apartheidsstaat en een vijfde ziet het geweld van Israël richting de Palestijnen als een genocide (22 procent).

Niet alleen gelovigen, maar ook Amerikaanse bedrijven roepen op tot vrede in het Midden-Oosten en zijn hierin kritisch op Israël. Het bekende ijsmerk Ben & Jerry's kondigde onlangs aan geen ijs meer te willen verkopen aan bedrijven in de door Israël-bezette west-bank en Jeruzalem. "De strijd gaat in tegen onze waarden", luidt de reactie van het ijsmerk.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Punt 2 tot en met 6 zijn heel redelijk. Maar wat voor nut heeft het in punt 1 om het als "zonde" benoemen? Als er sprake is van onderdrukking, dan gaat dat in tegen het gebod een ander te behandelen zoals je zelf behandeld wil worden. Ik schrijf het bewust op deze (Bijbelse) manier op, omdat "de andere wang toekeren" nog al eens uitgelegd wordt als een radicaal pacifistische opdracht. Volgens mij heb je met de woorden van Jezus nog steeds het recht om je te verdedigen. Maar spreken in termen van onderdrukking en zonde lost helemaal niets op.
J
Kenmerken van UCC

High emphasis on participation in worldwide interfaith and ecumenical efforts.

Favor liberal views on social issues, such as±

civil rights, LGBT rights, women's rights, and abortion.

Vooral in Noord-oosten gevestigd.

In 1957 samenvoeging van breed scala aan denominaties: 2 miljoen leden

In 2019 ca. 800.000

Gem. jaarlijks ledenverlies: 20.000Lijkt in grootte en diversiteit ligging (bij de oprichting) op PKN.

PKN verliest jaarlijks helaas 250 % MEER leden.
J
Onderdrukking? Politiek?

1- Wie onderdrukt?

"Three Nos": "no peace, no recognition, no negotiations with Israel, Khartoum 1967.

De PA en HAMAS eisen dat de Westbank JUDENREIN wordt opgeleverd!

In hun handvest wordt bestaan van `Israël´ weggelaten, (ontkent)!

2- Geen politiek verhaal?

Geldt mogelijk Gods opdracht nog om dit gebied van ´Kanaänieten` te zuiveren?

`Ideologie van de wreede` moet als mensvijandige ideologie wereldwijd verboden worden!
Toon meer reacties (1)