Kees van der Staaij
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 juli 2021 door Jeffrey Schipper

SGP-leider geschokt: "Zorgelijk dat euthanasieregels steeds verder worden opgerekt"

Het Openbaar Ministerie en de euthanasiecommissies zijn in een conflict verwikkeld over de uitleg van de euthanasieregels. Dit leidt tot de vraag of kwetsbare mensen door de rechter beschermd moeten worden tegen euthanasie. SGP-leider Kees van der Staaij reageert geschokt.

Het dagblad Trouw kreeg brieven in bezit waaruit het conflict tussen het OM en de euthanasiecommissies boven tafel komt. De Hoge Raad oordeelde vorig jaar dat een verpleeghuisarts die op basis van een euthanasieverklaring op schrift een patiënt met zware dementie hielp, zorgvuldig handelde. Aan de hand van de uitleg die de commissies geven aan de uitspraak van de Hoge Raad wordt volgens het OM een eenzijdige euthanasiecode gehanteerd. Daardoor zouden er meer patiënten voor euthanasie in aanmerking komen dan wettelijk is toegestaan.

Van der Staaij: "Buitengewoon zorgelijk dat euthanasieregels steeds verder worden opgerekt. Dit ondermijnt bescherming van het leven van kwetsbare mensen. Terecht dat OM onafhankelijk onderzoek wil van toetsingscommissies en behoud eigen rol strafrecht. De SGP stelt schriftelijke vragen hierover." Ook de directeur van NPV-Zorg voor het Leven en SGP-senator Diederik van Dijk deelt zijn verbazing: "Het betreft nota bene het doden van weerloze mensen die zelf op dat moment hun wil niet kunnen uiten. Volstrekt ongerijmd en onwenselijk dat euthanasiecommissies feitelijk buiten de controlefunctie van het strafrecht vallen."

"De waardigheid van het leven verdient bescherming en dat bewaakt het Openbaar Ministerie", voegt ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker toe. "Als OM en de KNMG stellen dat de artsenrichtlijn van de toetsingscommissies euthanasie niet voldoet aan de wet is dat zorgwekkend. Dit kan niet zonder gevolgen blijven. Juist bij wilsonbekwame mensen zijn we als samenleving geroepen geen enkele twijfel te laten bestaan over de beschermwaardigheid van het leven. Het moet vanzelfsprekend zijn dat de procedure zorgvuldig is. Daarbij past geen richtlijn waar onenigheid over is en daarbij moet het OM daadwerkelijk kunnen toetsen.

Via schriftelijke Kamervragen verzoeken we de minister om zo snel mogelijk helderheid te geven waarbij de wet leidend is", vervolgt Bikker. "Een duidelijke richtlijn is ook belangrijk om artsen houvast te geven. Zij staan in verdrietige omstandigheden een patiënt bij en de richtlijn moet daarom ook gedragen worden door het OM. Een onafhankelijk onderzoek zoals het OM suggereert kan helpen om te verzekeren dat de zorgvuldigheidsnormen leidend blijven."

De Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE) en OM zijn volgens Trouw in gesprek over de euthanasiecode, die volgens RTE voor het eind van het jaar opnieuw wordt herzien.


Euthanasie
- ChristenUnie niet blij met omstreden wetsvoorstel D66-Kamerlid: "Buitengewoon pijnlijk"
- Euthanasie en christendom: hoe zit dat nu eigenlijk?
- Dr. Henk Post over voltooid leven: "Veel mensen met een doodswens willen helemaal niet dood"
- D66-minister Sigrid Kaag wil mensen helpen níet tot keuze zelfdoding over te gaan
- Euthanasie bij dementerenden wordt eenvoudiger: "Heel aangrijpend"
Meer over euthanasie »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Het mensenrecht waar we de mond van vol hebben wordt ontnomen bij wilsonbekwaamheid. Het gaat de zelfde kant uit als bij het wegnemen van ongeboren leven niet weerbaar om voor zichzelf op te komen.

Schuld besef is ver te zoeken als je Jezus niet meer kent, en zo raakt de wereld in verval.
K
Het punt is dat degene die het betreft juist in zijn wilsverklaring heeft laten opnemen wanneer hij in deze situatie terecht zou komen, niet langer wil leven.

Het is dan ook vooral een juridische discussie over het al dan niet handhaven van de wet. De wet schrijft namelijk voor dat iemand zelf moet vragen om euthenasie als het moment daar is.
J
"Buitengewoon zorgelijk dat euthanasieregels steeds verder worden opgerekt." ??Van NIETS naar IETS is een FORSE STAP?

Van IETS naar STEEDS MEER is al jaar en dag REALITEIT!

btw-tarieven (om van te rillen?)

Sinds Laag Hoog

2019 9% 21

2012 6% 21

2001 6% 19

1992 6% 17,5

1989 6% 18,5

1986 6% 20

1984 5% 19

1976 4% 18

1973 4% 16

1971 4% 14

1969 4% 12
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (1)