Tempelberg Jeruzalem
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 juli 2021 door Redactie

Honderden Joden bezoeken onder politietoezicht Tempelberg voor gedenkdag van de Tempelverwoesting

Meer dan 1.500 Joodse pelgrims bezochten afgelopen zondag de Tempelberg in Jeruzalem om stil te staan bij de verwoesting van de Eerste en Tweede Tempel. Het is voor Joden verboden om op de Tempelberg te bidden, omdat de plaats is toegewezen aan moslims. Zij geloven dat Mohammed vanaf de berg opsteeg naar de hemel. Onder toezicht van de politie werden honderden Joden toegelaten op de voor hen zo belangrijke plaats, meldt CBN News

Ondanks dat het bidden op de heilige plaats verboden is voor Joden, stelden verslaggevers van Channel 12 een paar dagen voor de gedenkdag van de Joden dat Joodse gelovigen al maanden stilletjes bidden op de omstreden locatie wanneer ze deze 'bezoeken'. De islamitische opzichters van de tempelberg, Waqf zijn zich bewust van de overtreding door de Joden, maar hebben nog geen actie ondernomen. De dag was hierdoor extra gespannen. Er was extra beveiliging aanwezig van de politie, om ervoor te zorgen dat er geen conflict zou ontstaan tussen de moslims en de Joden op de Tempelberg. 

De berg is een omstreden plaats in de Heilige Stad. De heuvel in Jeruzalem heet Haram al-Sharif voor moslims, Har ha-Bayit voor joden, maar wordt ook wel aangeduid als de berg 'Moria'. De Tempelberg is soevereine, Israëlische grond en aangewezen aan de moslimgemeenschap. Voor moslims is het een heilige plek omdat zij geloven dat Mohammed vanaf deze plek opsteeg naar de hemel.

In het verleden leidde het bidden op de Tempelberg door niet-moslims tot conflicten. Begin dit jaar versprak de huidige premier Naftali Bennett zich en leek hij te stellen dat iedereen God mag aanbidden op de tempelberg. Later werd deze uitspraak teruggetrokken en genuanceerd. "Israël zal zich aan de afspraken houden: moslims bidden op de Tempelberg; niet-moslims bezoeken de tempelberg."

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Het is toch absurd dat je niet mag bidden waar je wilt? Maar het belangrijkst is dat de waarachtige aanbidders de Vader aanbidden in geest en in waarheid (Joh. 4:23,24), en dan is de plek van ondergeschikt belang (Joh. 4:21).
N
Ik heb een aantal malen zonder dat de Waqf het in de gaten had (en ook de Israelische politie niet die ons, de Joodse groepen begeleidt en beschermt) het Shema Israel gebeden. Als je dat kunt doen zonder je lippen te bewegen gaat dat prima, wel heel zachtjes natuurlijk. Mijn Joodse mede opgangers hoorden het wel, kol hakavod. De vlag binnen smokkelen is ons nog niet gelukt.
R
https://www.youtube.com/watch?v=bGtFa5tV_WM