water limburg
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 juli 2021 door Redactie

Kerken in Limburg zijn toevluchtsoord na overstromingen

Protestantse kerken hebben nauwelijks last ondervonden van de grote waterproblemen in Limburg. Veel kerken steken juist de helpende hand toe en hebben de deuren geopend voor mensen die hulp nodig hebben. De katholieke H.H. Nicolaas en Barbarakerk in Valkenburg kwam er minder goed vanaf.

De kerk in het centrum van de zwaarst getroffen plaats in Limburg stond onder water waardoor er vooral heel veel viezigheid is achtergebleven in de kerk. Er is sprake van waterschade, maar de blijvende schade valt naar verwachting behoorlijk mee. Afgelopen zondag besloot een grote groep vrijwilligers om de handen ineen te slaan en te helpen bij het schoonmaken van de kerk. De protestantse Kloosterkerk in Valkenburg heeft vanwege de ’hoge’ locatie geen last ondervonden van de overstromingen.

Ds. Harrie de Reus, vertelt op de website van de PKN hoe ernstig de situatie in Valkenburg is: ”De Geul is van een lieflijk stroompje veranderd in een kolkende watermassa die midden door Valkenburg stroomt. Overal hebben mensen last van ondergelopen kelders en in veel huizen is ook water komen te staan. In de katholieke kerk stond het water 1,5 meter hoog. De protestantse Kloosterkerk staat hoger en daardoor droog. In de kerk is het een komen en gaan van passanten en hulpverleners die even bijkomen met een kop koffie. De gemeente heeft ook direct gastvrijheid toegezegd aan de parochianen en hun priester.”

De predikant noemt de situatie onvoorstelbaar en vertelt dat ook het verzorgingstehuis is ontruimd en dat Valkenburg kampt met een stroomstoring: ”Bij veel mensen roept het herinneringen op aan de Watersnoodramp in 1953 in Zeeland. Daar kwam het als een dief in de nacht, in Limburg steeg het water zo snel dat mensen niet eens de tijd hadden om een aantal spullen te redden.”

Ook andere protestantse gemeenten kwamen met de schrik vrij, zo meldt de PKN op haar website. Volgens de grootste protestantse kerk van het land zijn veel kerken juist een toevluchtsoord: ”De kerk in Gulpen staat op een hoger gelegen plek. Gisteren was het naastgelegen verenigingshuis een noodopvang voor campinggasten. Inmiddels zijn die gasten geëvacueerd, omdat het gebouw door ondergelopen straten ook onbereikbaar was geworden.”

Afgelopen zondag is er in honderden kerken verspreid over heel Nederland gebeden voor de mensen in Limburg, de hulpverleners die met man en macht werken om de mensen zo goed mogelijk te helpen en voor de nabestaanden van slachtoffers die zijn gevallen, ook in België en Duitsland. Daarbij was er ook aandacht voor de mensen die door deze gebeurtenissen oude wonden voelen van eerdere rampen.

Foto: PKN

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen