Anne Borkent
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 juli 2021 door Jeffrey Schipper

Hugo de Jonge noemt coronavaccin een gave uit Gods hand: terecht? - CIP Podcast

'Er is één manier om dit virus de pas af te snijden, en dat is vaccinatie. Ik kan het vaccin niet anders zien dan als een goede gave uit Gods hand', stelde 'coronaminister' Hugo de Jonge onlangs in dit interview met het Nederlands Dagblad. Onderzoeker Anne Borkent reagereert in de CIP Podcast op zijn uitspraken.

"Er zijn allerlei gaven uit Gods hand. Zo is er ook onderzoek gedaan naar medicijnen, zoals ivermectine. In sommige landen, zoals India, is corona veel minder heftig geweest omdat dit medicijn op grote schaal is toegepast. En daar wordt niks over gezegd omdat dit niet in het belang is van de farmaceutische industrie. Die belangen moeten we in mijn ogen niet onderschatten. Als we het hebben over gaven uit Gods hand: waarom accepteren we het ene middel wel als Gods gave en de andere niet? Dan wordt er met die gaven heel selectief omgegaan."

Ook de uitspraak van De Jonge dat vaccineren 'een daad van naastenliefde' zou zijn, vindt Borkent eenzijdig. "Iedere geneeskundestudent leert dat je een vaccin in eerste instantie voor jezelf neemt. Vaccineren helpt de klachten bij jezelf te reduceren, maar de transmissie wordt er niet mee teruggedrongen. Ook als gevaccineerde kun je corona doorgeven."

Beluister het volledige fragment vanaf minuut:

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


CIP Podcast
- Coronaberichtgeving: wordt de Biblebelt in een kwaad daglicht gezet? CIP Podcast
- Wordt het christelijk onderwijs aangevallen? - CIP Podcast
- Is het klimaatdrammen de PKN binnengedrongen? - CIP Podcast
- Lijdt politicoloog André Krouwel aan christofobie? - CIP Podcast
- Waarom voor de ChristenUnie een spannende tijd aanbreekt - CIP Podcast
Meer over CIP Podcast »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Precies door Ivermectine zijn een hoop mensen genezen van corona. Dit is bevestigd door diverse artsen. Deze worden verwijderd van sociaal media? Dat vind ik vreemd en eng. We leven in een democratisch land, maar hoe lang nog vraag je af? Het vaccin wordt steeds dwingerder aan de man gebracht. Waarom is opeens ivermectine verboden...? Ik hoop dat de mensen eens wakker worden en niet als makke schapen achter de overheid aan lopen die constant desinformstie geeft en angst zaait.
B
Dergelijke resultaten krijgen veel aandacht en de roep om dit middel ook in Nederland te gebruiken klinkt steeds luider. Drie grote lopende studies (RECOVERY, REMAP-CAP en PRINCIPLE) hebben daarom de beschikbare ‘evidence’ beoordeeld. Ze concludeerden dat op basis van de nu bekende data geen aanbeveling gegeven kan worden voor het gebruik van ivermectine

Toon meer antwoorden (3)
Toon meer reacties (6)