Een drone-aanval van het Turkse leger
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 juli 2021 door Stichting HVC

Bombardementen op christelijke dorpen houden aan, al zijn ze niet het doelwit

Bombardementen op PKK-strijders (militanten van de Koerdische Arbeiderspartij) in Noord-Irak door het Turkse leger blijven aanhouden. Christenen in de regio worden het slachtoffer van de inslagen. Dat meldt Stichting HVC (Hulp Vervolgde Christenen), die poolshoogte nam in het gebied, christenen bemoedigde en voedselpakketten en Bijbels uitdeelde.

Een vergadering van PKK-strijders in een huis aan de rand van een klein christelijk dorpje; is voor de Turkse overheid reden om het huis te bombarderen. Er vallen volgens dorpsbewoners minimaal twee doden. De angst zit er stevig in. Vrouwen en kinderen zijn meteen na de inslag geëvacueerd, alleen mannen bewonen nu nog het kleine dorpje. In een ander dorpje slaat een raket in, vlakbij een kerk. De kerk loopt forse schade op. Christenen in dit gebied worden meegezogen in het conflict. De omgeving is onherbergzaam, met oude kloosters, afgelegen leegstaande huizen en talloze grotten. Voor strijders van de PKK, dat strijdt voor een onafhankelijk land voor de ruim 35 miljoen Koerden in de regio, een ideale plek om zich schuil te houden. 

Veel dorpjes in de regio zijn christelijk, zo berichtte ook CIP al eerder. Destijds werd een kerk het slachtoffer van bombardementen, net als huizen van christenen. Christenen in de omgeving meldden HVC dat dit niet het resultaat is van doelgerichte aanvallen van Turkije op christenen, maar dat Turkije PKK-strijders in het gebied bevecht. De organisatie zou volgens Turkije vanuit de bergen van Noord-Irak aanslagen op Turkije beramen en plegen. De aanvallen op de PKK, die ook in Turkije en Syrië actief is, raken echter vaak ook akkers, wijngaarden, huizen en kerken van de christenen in de dorpen. Zij worden op die manier wel de dupe van deze strijd. 

Op de berghellingen in de omgeving zijn de sporen te zien. Een drone van Turkije is net door het dorpje gevlogen dat HVC bezoekt. Zwartgeblakerde stukken land, in de verte kringelt rook omhoog op de plek waar een raket heeft toegeslagen. Het zorgt voor een sinistere sfeer. Christenen zijn dan wel niet het primaire doelwit van de aanvallen, de raketten komen erg dichtbij en de angst voor burgerslachtoffers blijft groot.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen