Ds. Wim Markus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

22 juli 2021 door Ds. W. Markus

Gods spreken is goud, Zijn zwijgen voor even

Zwijgen is goud, zegt een spreekwoord dat zelf van zilver is. Ongetwijfeld waar, maar niet als je boos bent. Dat is één van mijn verkeerde eigenschappen. Mijn vrouw weet daar alles van, al zal ze dat jou niet vertellen.

Zou God ook zo’n verkeerde eigenschap hebben? De vraag alleen al voelt als een belediging. Toch ervaren sommigen Hem wel zo. Ik een column schrijft ds. Paul Visser over een bodemgesprek met een jonge vrouw die haar geloof in God is kwijtgeraakt. Op pagina 61 van mijn boekje ‘Waarom geloof ik wél?’ schrijf ik er meer over. Hier alleen de laatste paar zinnen: ‘God zweeg in alle talen. Dat werd het keerpunt. Ik kon niet meer. Liet het los. God. Ontgoocheld. Ik werd niet zomaar ongelovig, maar als één die zich door haar minnaar in de steek gelaten voelt.’

Misschien herkenbaar voor jou. Apostel Paulus is er bang voor als hij denkt aan de christenen in Efeze. In de brief die hij schrijft bemoedigt hij hen om vol te houden. Ga er maar van uit dat zij te midden van vervolging en sociale uitsluiting door buurt en ‘burgemeester’ gesmeekt hebben om verandering. Maar er gebeurt niets. God zwijgt daarover. Maar Hij zegt wel iets tegen ieder van hen: ‘Jij bent één van mijn uitverkoren beminden.’ Dat is altijd een uitkomst. In coronatijd dubbel. In hoofdstuk 8 lees je er meer over. Nu alleen nog een voorstel voor een nieuw spreekwoord: Gods spreken is goud, Zijn zwijgen voor even.

Bovenstaand is afkomstig van ds. W. Markus. CIP.nl interviewde hem vorig jaar: Ds. Markus wist niet of hij was uitverkoren: "Het was een kwestie van afwachten."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen