tieners
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

15 juli 2021 door Uitgeverij Gideon

Een opvoedchallenge voor ouders van tieners: doe mee!

Vanaf deze week begint in de regio Noord van ons land de zomervakantie voor de scholen. In de weken daarna volgen de regio’s Midden en Zuid. Vooralsnog kan wie dat wil redelijk normaal op vakantie, maar met de snel oplopende besmettingscijfers is het een beetje spannend of mensen die pas in augustus gaan dat ook nog zullen kunnen. Waar we met elkaar opgelucht ademhaalden omdat het ergste coronaleed achter de rug leek, hangt er inmiddels toch een beetje een dreigende wolk boven het najaar. Voor veel bedrijven en mensen zou dat er wel eens net te veel aan kunnen zijn.

Ik herinner me dat premier Rutte tijdens één van de eerste persconferenties zei dat het voor ons allemaal vooral zou aankomen op ‘veerkracht’. (We hebben hem de volgende dag een exemplaar van het boek Veerkracht, van Paul Donders gestuurd, maar dat terzijde.) Hoe veerkrachtig zijn we nog als samenleving en als individu? Hoe veerkrachtig zijn we in ons gezin? Hoeveel veerkracht kunnen onze kinderen, onze tieners opbrengen?
Zelf merk ik bij onze tieners dat ze alle beperkingen zo beu zijn dat ze als het ware geneigd zijn zich alles in te laten spuiten wat iemand ze maar aanbiedt, als ze maar van die ellendige maatregelen verlost raken. De vraag in hoeverre ze dan een vrije keuze voor of tegen vaccinatie hebben is wat mij betreft een terechte, maar daar gaat het me nu niet om.

Waar het mij als oud-leraar in het middelbaar onderwijs wél omgaat is het belang van de mentale gezondheid van onze tieners, en om gezonde gezinnen waarin ze óók in coronatijd een oase van rust ervaren en veilig zijn.

De afgelopen weken las ik krantenkoppen als: ‘Meer tieners in aanraking met justitie in coronatijd’ … ‘Kinderen de dupe van Nederlands coronabeleid’. Voor tieners is het een heel zware tijd geweest. Ze leven van hun sociale leven; ze ontwikkelen zich door hun sociale leven. Vrienden zijn ongelooflijk belangrijk. Ja, als ouder ben ik wel eens dankbaar geweest dat hun uitgaansleven tot stilstand kwam, maar ik zie ook die andere kant. We hebben het goed gehad als gezin, maar er zijn talloze verhalen, van dichtbij en vanuit de media, die vertellen dat de druk op gezinnen met tieners enorm hoog is en is geweest. Ook zijn er best wel wat jongeren die door alles te kampen hebben gekregen met depressieve gedachten en gevoelens.

Om al dit soort dingen hebben we besloten onze opvoedchallenge deze zomer opnieuw aan te bieden. Maar dan in de vorm van een specifieke tienerchallenge, voor ouders van tieners. Als je meedoet krijg je gedurende de zes weken van de schoolvakantie (met ingang van 19 juli) elke werkdag een mailtje van ons, met daarin leuke, herkenbare anekdotes, opvoedonderwijs vanuit de Bijbel en van deskundigen, en leuke doe-opdrachten en mooie gebedspunten. In de hoop dat we jullie daarmee iets in handen geven om jullie liefde en begrip voor elkaar te verrijken en jullie nog optimaler te laten genieten van elkaars gezelschap tijdens en na de vakantie! Je kunt je eenvoudig aanmelden via deze website.

Voor wie meer wil dan de overdenkingen van de challenge alleen… we hebben onder meer gebruik gemaakt van de volgende opvoedboeken: Liefdevol ouderschap, Omgaan met tieners een kunst apart, De kracht van biddende ouders, Zo wordt tieners opvoeden leuk. Uiteraard zijn al deze boeken te koop via jouw favoriete (christelijke) boekhandel. Koop dus gerust lokaal! Je boekhandel kan dat nog altijd heel goed gebruiken!

Meld je aan voor de challenge!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen