Gomarus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 juli 2021 door Redactie

Reformatorisch scholengemeenschap stapt naar rechter om inspectierapport

De publicatie van een inspectierapport over de sociale veiligheid op school is voor de Gomarus scholengemeenschap in Gorinchem aanleiding om naar de rechter te stappen, zo laat het Reformatorisch Dagblad weten.

De inspectie deed onderzoek naar aanleiding van een recent artikel in NRC. Daarin vertelden verschillende oud-leerlingen dat er op de school een onveilig klimaat heerste voor homoseksuele jongeren. Er zou zelfs een meisjes in een kamer zijn opgesloten en gedwongen zijn om tegenover haar ouders uit de kast te komen. Zelf liet de school al weten een veilige plek voor alle leerlingen te zijn, welke geaardheid ze ook hebben. Er werd ook een zin over genezing van homoseksualiteit uit de lesstof verwijderd. De geschrapte in luidt: ‘Je mag wel proberen, met deskundige hulp en in de weg van het gebed, genezen te worden.’ 

“De verhalen van de jongeren die ik heb gelezen in het artikel zijn ontzettend pijnlijk en ik vind het enorm dapper dat zij hun verhaal hebben willen vertellen”, reageerde demissionair minister Arie Slob (Onderwijs) destijds. “Dat kan niet makkelijk zijn geweest. Elke leerlingen moet zich veilig voelen op school, ongeacht waar die leerling naar school gaat. Daarvoor hebben scholen een wettelijke zorgplicht. Leerlingen opsluiten en verplicht uit de kast laten komen is absoluut onaanvaardbaar."

Bestuursvoorzitter Chris Flikweert beaamde dat deze zin niet in het lesmateriaal thuishoort. Bovendien benadrukt hij dat iedereen welkom is op het Gomarus: “Homo’s zijn volledig welkom en geaccepteerd. Maar natuurlijk: we hebben hier christelijke normen en waarden, de Bijbel is de leidraad en het huwelijk is tussen man en vrouw, zo zien wij dat. Maar wij willen respect en veiligheid voor homoseksuele leerlingen.”

De hoofdredactie van het Reformatorisch Dagblad maakte eerder in een hoofdredactioneel commentaar duidelijk dat reformatorische scholen voor een groot dilemma staan. 'De school die leerlingen in het spoor van Gods geboden wil brengen en houden, ontkomt niet aan het afwijzen van homoseksuele relaties en wil tegelijkertijd maximale veiligheid bieden voor jongeren met een homoseksuele geaardheid. Dat is een smal spoor, zeker voor jongeren in een turbulente levensfase die hunkeren naar herkenning en geborgenheid.'

Het inspectierapport zou volgende week vrijdag verschijnen, maar door de rechtszaak wordt dat nu automatisch uitgesteld. Het is volgens het RD nog niet duidelijk wanneer de zaak dient.

Lees ook: Reformatorische school krijgt Onderwijsinspectie op dak: "Leerlingen opsluiten en verplicht uit de kast laten komen is onaanvaardbaar".

Het nieuws over Gomarus kwam eerder ter sprake in de CIP Podcast met opiniemaker Kees van Velzen en CIP-eindredacteur Jeffrey Schipper. Beluister het fragment vanaf minuut 31:50

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

W
Wat ik in het artikel mis: waarom precies wil de Gomarus nu naar de rechter? Er moet een aanleiding zijn in het rapport dat ze juridisch moeten aanvechten.

Ben benieuwd..
K
Scholen moeten niet afwijzen, maar onderwijzen.
F
Beste Kees, persoonlijk denk ik dat het verhaal aan gedikt is door journalisten. ik vind ook dat een school moet onderwijzen inplaats van afwijzen dat ben ik helemaal met je eens!! Maar ik weet in deze niet goed wat wel waar is en niet?? Laten ze ook eens naar andere scholen gaan kijken met een heel andere religie. Dan ben ik bang dat men nog werk zat heeft. Maar daar ziet men veel, te veel door de gespreide vingers. of kijkt de andere kant op.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (1)