Kerk Morinville
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 juli 2021 door Redactie

Inmiddels tientallen kerken vernield en in de brand gestoken in Canada

Het vernielen en in de brand steken van kerken in Canada gaat nog steeds door. Inmiddels zijn er tientallen verschillende kerken in het land in de brand gestoken of vernield. Begin juli werden er op één dag alleen in Calgary tien kerken vernield. Het vandalisme is een reactie op de ontdekking van honderden kindergraven bij voormalig katholieke internaten. 

Er zijn de afgelopen tijd tal van graven met kinderen gevonden in de omgeving van katholieke internaten waar inheemse kinderen naar toe werden gestuurd. Ze werden bij hun ouders weggehaald en moesten op een internaat zich de ’Europese cultuur’ eigen maken. De misstanden bij deze internaten worden steeds beter in kaart gebracht. Er zijn intussen al bijna duizend graven gevonden. Het is echter niet zo dat de kinderen op de internaten werden vermoord. Er stierven vooral veel kinderen door besmettelijke ziektes als tuberculose en griep. Ver weg van hun familie werden ze in ongemarkeerde graven gelegd. 

Nu er steeds meer van die graven worden ontdekt, richt de woede van veel mensen zich op katholieke kerken. Het aanvallen, vernielen en de in de brand steken van de kerken is in Canada de afgelopen zes weken haast een gewoonte geworden. Tientallen kerken werden inmiddels vernield of zelfs letterlijk met de grond gelijk gemaakt. Volgens predikant en zendeling Marten Visser zijn het er zelfs 45, zo schrijft hij op Twitter: "Christenvervolging onvoorstelbaar in het westen? De afgelopen zes weken zijn in Canada 45 kerken afgebrand of vernield. Maar nieuws is dat hier niet, blijkbaar."

Veel van de in brand gestoken kerken stonden in reservaten waar de oorspronkelijke bewoners van Canada wonen. 

Foto: De St. Jean Baptist in Morinville ging enkele weken geleden ook in vlammen op. 

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

In samenhang met repressieve Covid19 regels die tamelijk selectief worden toegepast, zou je in Canada kunnen spreken van christen-vervolging. (search Artur Pawlowski)
P
Hoezeer wraakacties op kerken en dus kerkgangers die niets met deze misstanden te maken hebben, ook crimineel zijn, ik zou toch voorzichtig zijn om dit ‘christenvervolging’ te noemen.

De mensen worden niet vervolgd om hun geloof, maar men is boos op de RK kerk vanwege crimineel gedrag.