Middelbare school
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 juli 2021 door Jeffrey Schipper

'Op mijn school wordt het christendom als ouderwets en naïef voorgesteld'

"Ik ben een meisje van 16 jaar. Op mijn niet-christelijke school focust mijn leraar erg op de kenmerken van het geloof die door de meeste in de samenleving als ouderwets, achterhaald of oneerlijk worden gezien. Hij brengt zijn verhaal op zo’n manier dat het lijkt alsof vrouwen bijna niets mogen volgens de Bijbel en hij heeft ook een hele les besteed aan de evolutietheorie tegenover het scheppingsverhaal, waarbij hij deze laatste ontkrachtte door middel van wetenschappelijke bewijzen", maakt een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl duidelijk.

"Nu weet iedereen dat ik christen ben en de leraar stelt mij nu telkens moeilijke vragen rondom het christendom waar ik eigenlijk geen antwoord op weet (zoals: als God zo goed is, waarom is er dan nog oorlog?). Ik probeer hier dan een zo goed mogelijk antwoord op te geven, maar ik ben niet de meest overtuigende spreker en vaak kom ik niet goed uit mijn woorden. Het voelt zo alsof ik toegeef dat de Bijbel vol gaten zit en het christendom onzin is. Uit de antwoorden die de klas geeft, merk ik ook dat ze de leraar geloofwaardiger vinden dan mij. Kan iemand mij hierbij helpen?", aldus de vragensteller.

"Wat ben je dapper en gelovig!", antwoordt ds. M. van Heijningen. "Enorm stoer en goed dat je zo op jouw school probeert iets van het geloof in God te delen. Tegelijk wat is het lastig voor je om als eenling daar te zijn. Je wil graag mensen overtuigen, zo lees ik in je vraag en dat lukt niet. Laat ik het maar direct zeggen; dat gaat je nooit lukken, ook niet na een cursus welsprekendheid of met allerlei handige trucjes of wat dan ook. Overtuigen is namelijk niet onze taak, die beperkt zich tot getuigen. En een getuige dat ben je, soms zelfs zonder woorden.

Wij denken weleens dat Paulus als hij ergens kwam preken een gloedvol en overtuigend betoog hield. iDie voordracht was dus echt niet zo super. Mensen werden daardoor niet overtuigd. De Heilige Geest gebruikt zwakke middelen en mensen. Het gaat er om dat het werk van God doorgaat, niet of ik dat altijd merk. Ooit zei een dominee: hoe minder ik er van zie, hoe meer ik ervan geloof. Laat je in elk geval niet wijs maken dat je dom moet zijn om te geloven." Van Heijningen raadt de vragensteller aan om eens een apologetisch boek van Tim Keller of Mart-Jan Paul te lezen.

"Mij helpt het altijd om te bedenken: er zijn mensen die een intelligentie hebben waar de mijne in kan rondfietsen en die op dezelfde wijze geloven als ik."

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Wat een onprofessionele leraar, als hij één leerling niet in bescherming neemt of ook maar probeert te begrijpen, maar als eenling tegenover de groep zet, en niet alleen de groep, maar ook de leraar, en het voorstelt of zelfs de hele wetenschap en daarmee de hele weldenkende wereld en eigenlijk zelfs iedereen beter af is.Geloven is ook gewoon voor slimme mensen. Al betwijfel ik of een hoogleraar op dezelfde manier gelooft als een predikant. Er moet dan toch iets meer bestaan van nadenken. Ricoeur noemde dat de 'Tweede Naïviteit.'
H
Ik heb op mijn HBO opleiding ook zo'n docent gehad. Zij was zo gefixeerd op de evolutietheorie en gebruikte het woord evolutie zo vaak dat ze op een keer het woord evaluatie niet meer kon uitspreken. Toen ik genoeg had van haar evolutie onzin stak ik netjes mijn vinger op. Toen ik iets mocht vragen gaf ik aan "Weet je wat zo frapant is? Ik heb nog nooit een aap ik de klas gezien". Toen werd het stil en heb ik nooit meer last van haar gehad.En wat betreft de waarde van de vrouw, de man moet zijn vrouw zo beschermen als Jezus de gemeente...
C
Militante atheïsten doen niets liever dan gelovigen wegzetten als "dom".

Daarbij maakt men graag gebruik van halfbakken citaten over dingen die in de Bijbel zouden staan, hetgeen echter meestal kant noch wal raakt. Het eerste wat je dus moet aantrekken is de wapenrusting van de Heer, en zorgen dat je de Schrift kent. Zodat je onzin direct van repliek kunt dienen.

We worden ook ópgeroepen om ons uit te spreken: 1 Petrus 3:15 en Rom. 10:14-17.

Toon meer reacties (3)