Joods huis Engeland
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 juli 2021 door Redactie

Anglicaanse kerk belijdt schuld voor Jodenvervolging in Middeleeuwen

De Anglicaanse kerk biedt haar excuses aan voor het onderdrukken en vervolgen van Joden in de Middeleeuwen. "Beter laat dan nooit", reageren Joodse leiders op positieve toon op de schuldbelijdenis volgens CBN News.

In de Middeleeuwen werkte de Anglicaanse kerk mee aan het legaliseren van beperkingen van de Britse Joodse gemeenschap. Zo konden Joden bepaalde beroepen niet beoefenen. Ook moesten de Joden een herkenbare speld dragen, mochten zij geen eigen land bezitten en konden zij hun erfenissen niet doorgeven aan hun kinderen en ging hun erfenis naar de staatskas van het Britse Koninklijk Huis.

Veel mensen leggen het verband tussen de vervolging van Joden in Middeleeuws Engeland en nazi-Duitsland. Honderden Joden werden door de Britse politie gearresteerd, vermoord en gevangengenomen door de eeuwen heen. Dit zijn enkele voorbeelden van de onderdrukkingen die hebben bijgedragen aan Europees antisemitisme door de eeuwen heen. De Anglicaanse kerk biedt haar excuses aan voor hun betrokkenheid bij het opstellen van wetgeving tegen Joden. Daarnaast betuigt de Anglicaanse kerk spijt van het tekortschieten in het opkomen voor Joden.

De Anglicaanse kerk is niet de eerste kerkgemeenschap in Europa die haar excuses aanbiedt voor hun rol in de Jodenvervolging in het verleden. In 2020 beleden verschillende kerken in Nederland schuld voor hun rol in Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Verschillende gereformeerde kerken hielden een zondag van verootmoediging en schuld. Ook de PKN beleed haar schuld. "Ook reformatorische dominees hadden in de Tweede Wereldoorlog een anti-Joods of zelfs een antisemitisch beeld van Joden. Hierover mogen we niet zwijgen", aldus CGK predikant ds. C. P. de Boer uit Sliedrecht in een toelichting op de schuldbelijdenis.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen