John Piper
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 juli 2021 door Redactie

John Piper: "Richt je in gastvrijheid op Christus in plaats van engelen"

"Zijn er nog steeds engelen onder ons?", stelt een vragensteller in de podcast van Desiring God: Ask Pastor John. De bekende Amerikaanse theoloog John Piper geeft antwoord op de vraag: "Het is belangrijker om ons ervan bewust te zijn dat Christus onder ons is."

In de podcast gaat de theoloog in op verschillende Bijbelteksten die gaan over engelen, waaronder Hebreeën 13 vers 2: 'Vergeet de gastvrijheid niet, want hierdoor hebben sommigen zonder het te weten engelen onderdak geboden.' (HSV) "Engelen zijn in het Oude Testament boodschappers van God, beschermers van mensen en doen talloze dingen in gehoorzaamheid aan God. In het Nieuwe Testament wordt meer geschreven over het 'rijk der engelen' en geestelijke activiteit."

Piper legt uit dat er weinig uitleg wordt gegeven in het Nieuwe Testament over de manier waarop engelen actief zijn in ons leven als christenen. "Dat betekent simpelweg dat het niet essentieel is voor ons als christenen om ons hiermee bezig te houden", concludeert de theoloog. Hij waarschuwt de vragensteller niet op een ongezonde manier met engelen bezig te zijn, omdat dit veel verwantschap heeft met New Age-praktijken.

De tekst uit Hebreeën gaat niet zozeer over het verwelkomen van engelen volgens Piper, maar over het verwelkomen van vreemdelingen. Het gaat over radicale gastvrijheid. Volgens sommige commentatoren gaat de tekst over de engelen die Abraham bezochten bij zijn tent in Genesis 18 en 19. "Als je iemand niet kent, weet je niet of hij een engel is. Je weet van de mensen die je wel kent dat ze zeker geen engelen zijn. Het gaat dus om het verwelkomen van vreemdelingen", aldus Piper. "We moeten vrijgevig zijn in het openstellen van onze huizen."

We moeten als christenen niet alleen vreemdelingen, maar bovenal Jezus Christus welkomheten in onze huizen volgens Piper. "Het belangrijkste is om ons te realiseren dat Christus onder ons is. Hij heeft beloofd voor ons te zorgen. Hij zal ons nooit verlaten. Het zou zomaar kunnen dat Christus zichtbaar wordt in een ander. Daarom is het belangrijk om ons te richten op de aanwezigheid van Christus in de ander, niet op de aanwezigheid van engelen, en onze huizen in Zijn Naam open te stellen."

Beluister de hele vraag-antwoord Podcast van John Piper over engelen in de onderstaande video:

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen