Ds. H. Liefting
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

13 juli 2021 door Jeffrey Schipper

Hoe kwamen Adam en Eva na de zondeval aan een afweersysteem?

"Hoe zit het eigenlijk met ons afweersysteem? Wanneer is dat geschapen? Adam en Eva hadden het nog niet nodig om beschermd te worden tegen ziektes, want alles was volmaakt. Maar zij bleven niet heel hun leven in het paradijs. Toen ze eruit moesten na de zondeval, hoe kwamen ze toen ineens wél aan een afweersysteem? Of was dit er van tevoren al ingeschapen?", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Alles wijst erop dat geniale uitrustingen en gevoelige zenuwstelsels en dergelijke zijn ontworpen om te overleven in een gevallen wereld", antwoordt ds. H. Liefting. "In een wereld waarin de ‘survival of the fittest’ gold. Terwijl we geloven dat de schepping zeer goed was. En dat de dood pas door de zonde in de wereld is gekomen, zoals we lezen in Romeinen 5:12.

In zo’n goede schepping zullen geen gevaarlijke virussen zijn voorgekomen. Dus hadden we ten diepste ook geen afweersysteem nodig. Hoewel we niet weten of virussen vóór de zondeval dezelfde rol speelden als daarna. Misschien hadden ze in het Paradijs wel de nuttige functie van het overbrengen van genetische informatie om de genetische diversiteit te handhaven of te doen toenemen. En mogelijk diende ons afweersysteem in het Paradijs als een soort communicatiemiddel tussen mens en micro-organismen. In ieder geval hebben ze als belangrijkste functie het eigene van het niet-eigene te onderscheiden. Zo’n functie zou in het Paradijs ook zinvol geweest kunnen zijn.

Ik denk dat we met de nodige voorzichtigheid kunnen stellen dat de ontworpen programmeringen, instincten, afweersystemen en dergelijke al aanwezig waren vóór de zondeval, mogelijk in latente of verborgen vorm. Alles wijst op een intelligente en doelgerichte schepping", aldus de hervormde emerituspredikant.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Het hele artikel staat vol met aannames. Ik geloof, dat als God iets schept, dat het dan volmaakt is. Straks als we een verheerlijkt lichaam hebben, zoals Adam en Eva dat in de beginne hadden, zullen we ook geen afweersysteem meer nodig hebben.
J
Wat is er onvolmaakt aan een afweersysteem?
K
Het antwoord roept minstens zoveel vragen op. Maar ik wil dan ook nog eens benadrukken dat er een wereld buiten het paradijs was. Door dat Adam en Eva geen toegang meer hadden tot de boom des levens, werden zij stervelijk. Kortom, in de schepping was de dood al aanwezig.
Toon meer antwoorden (4)
Toon meer reacties (1)