jerubbaal tekst gideon vondst
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 juli 2021 door Redactie

Naam Gideon gevonden op potscherf uit tijd van Richteren

Archeologen uit Israël hebben een potscherf met de inscriptie 'Jerubbaal' gevonden uit de tijd van het bijbelboek Richteren. Dit was een van de namen van rechter Gideon. "We kunnen niet vaststellen of de pot van Gideon is geweest, of dat de inscriptie om een andere reden op de pot is aangebracht", lichten de onderzoekers toe op the Times of Israel.

De vijf letters die de naam Jerubbaal vormen, zijn geschreven op een scherf van een oude pot. De vondst werd gedaan in het binnenland van Israël bij de opgravingen van Khirbet el Rai. De letters komen volgens de archeologen uit een oud Kanaänitisch alfabet dat ongeveer 3100 jaar geleden werd gebruikt. Dit zou volgens de deskundigen het eerste harde bewijs kunnen zijn van een naam die werd gebruikt in de Bijbelverhalen in Richteren en de tijd dat de Bijbel voor het eerst werd opgeschreven.

Bekijk een verslag van de vondst in de onderstaande video:

Eerder werden er al stukken gevonden met letters uit hetzelfde alfabet in Egypte en het Morgenland, een gebied in het Midden-Oosten naast de Middellandse Zee. "Het is een bekend alfabet, waardoor de betekenis van de inscriptie op de potscherf met precisie kan worden vastgesteld", aldus professor Christopher Rollston. De Amerikaanse professor ontcijferde de tekst.

Volgens een andere onderzoeker vult de vondst een gat op in de alfabetische geschiedenis van Israël. "Tientallen jaren werden geen teksten uit de tijd van deze inscriptie gevonden in deze regio. Er was een gat. Sommigen zeiden dat de regio misschien niet geletterd was. Dit zou betekenen dat de Bijbel later zou zijn geschreven dan geloofd", aldus historicus Michael Langlois.


Israel
- Vijf misverstanden van christenen over joden
- Ds. Willem Glashouwer: "Jeruzalem is nog steeds bezet gebied"
- Jeannette woont in Jeruzalem: "Het was mijn vriend én Israël, of geen van beide"
- Deze 5 profetieën van Jezus over Israël zijn uitgekomen
- Ds. Kees van Velzen ergert zich aan anti-Israëlpolitiek: "Geen plek op aarde waar Palestijnen het beter hebben dan in Israël"
Meer over Israel »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

G
Interessante vondst
Geloof & Geschiedenis, I love it.