Laja Bierman
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

15 juli 2021 door Jeffrey Schipper

Laja Bierman ontdekte geestelijke vrijheid via een plaatselijk krantje

“Gebed is een levensstijl waarmee ieder mens overtuigd kan raken en het waard is om het geloof vrij te mogen waarnemen”, stelt Laja Bierman. Ooit kwam bij haar een bijzondere zoektocht op gang. Tijdens die zoektocht ontdekte zij de kracht van gebed. Ze deelt haar ervaringen in haar nieuwe boek ‘Als gaatjes in de Hemelse vloer - In een seconde van verandering’.

Kunt u wat meer vertellen over uw eigen zoektocht naar God en hoe heeft het geloof een belangrijke plek gekregen in uw leven?
“Ik was op zoek en zocht iets waar ik ongestoord en anoniem eens even tot God kon spreken, die ik overigens niet kende. Ik was dus zoekende. Via een plaatselijk krantje kwam ik een advertentie tegen met de mededeling dat er vrij toegang was tot een kerk, en niet op gezette tijden, al wist ik niet wat gebed nu werkelijk inhield. Het gebed hoorde volgens mij niet bij mij, ik wilde een gesprek en meer niet. Mijn persoonlijkheid is best wel vrijgevochten. Ik ging, want dat was waar mijn gedachten zich bevonden. Het was een beetje zoals het vroeger was: ik liep gewoon een kerk binnen. In die advertentie stond ook dat er geen vaste tijden waren om daar naar binnen te gaan en dat trok mij aan. Ik zie mij nog gaan, de lange gang leken kilometers tot aan de balie en dacht: daar ga ik weer, altijd zoekende.

Daarna werden die weken de belangrijkste van mijn leven omdat ik bemerkte dat er iets veranderde al kon ik dit niet benoemen. Het was niet de plaats of de kerk of het moment. Het had ook een andere plaats of tijd kunnen zijn, denk ik. Omdat ik meer wilde weten kon ik deelnemen aan een cursus. Geloof mij, alles wat er in de groep werd genoemd lapte ik letterlijk aan mijn laars en kwam ter discussie maar mijn hart zei iets anders. Ik kon daar verdwijnen maar deed het niet, mijn nieuwsgierigheid werd gewekt. Ik kon eindelijk eens zeggen wat ik werkelijk van het leven en van het geloof vond, knap waardeloos en moeilijk, een schrijnende pijn in mijn hart die mij nooit verliet. Ik kan u niet uitleggen wat er gebeurde, het gebeurde. Op het moment ik bemerkte de Geestelijke vrijheid zelf in de hand te hebben, veranderde ik ook en kon ik in mijn gedachten de zoektocht opener ondergaan en dat had ik nodig; niet omdat ik een groot ego had, dat had ik, wel omdat ik mens was en wilde ontdekken hoe een relatie zou zijn met God.

"Hoe ongelovig ik soms ook kan zijn, ik weet dat ik altijd opnieuw contact kan zoeken met God."

Op dat moment kon ik ontdekken wat Geestelijke vrijheid werkelijk voor mij betekende en ik had dit nodig vanwege mijn persoonlijkheid. Uiteindelijk volgde de doop, kreeg nog een aantal belangrijke vragen waar ik geen antwoord op wist maar waar ik mij geweldig uit redde. ‘Als de God werkelijk zou bestaan dan zou ik het vanzelf wel gaan begrijpen.’ De doop was een keus, een persoonlijke keus.”

Vaste regels en vaste wetten in het geloof lijken het geloven gemakkelijker en behoudender te maken. Is dit ook werkelijk zo?
“Vaste wetten in het geloof daar kunnen we als mens ons aan houden waardoor het gemakkelijker lijkt ons leven in de hand te kunnen houden, wat ook daadwerkelijk zo lijkt te zijn. Je zou het universeel kunnen noemen omdat we als mens diep in ons hart weten met ons geweten, deze wetten, ons als mens brengt. Is dit dan de enige weg of is er een andere weg die wij ernaast kunnen leggen.

Hier ligt de grote Geestelijke vrijheid in relatie met God, ga je eerst volgens de wet van God, voor dat je het leven gaat ondervinden, of ga je samen met God of in een zoektocht naar God de wetten van het geloof leren kennen. Wetten van het geloof zijn ook wetten van ons hart en niet alleen vanuit de regel van de wet.”

‘Het krachtigste van een gebed is dat het nooit gelijk is en altijd onder veranderde omstandigheden plaatsvindt’, schrijft u. Wat bedoelt u hiermee?
“Een gebed of contact met God is in de kracht zoals u als mens bent. Een gedachte, een gesprek een beleving kunt u in u zoektocht naar God altijd vrij beleven. En die vrijheid is de verandering die altijd bij de mens plaatsvindt door hoe het leven ons voorgehouden wordt.”

"Wetten van het geloof zijn ook wetten van ons hart en niet alleen vanuit de regel van de wet."

Kunt u tenslotte een indrukwekkende geloofservaring meegeven ter inspiratie van onze lezers?
“De hoofdzaak van mijn geloofservaring is, het contact met God. Hoe ongelovig ik soms ook kan zijn, ik weet dat ik altijd opnieuw contact kan zoeken met God. Dat is de mooiste beleving die ik dagelijks ondervind omdat ik steeds opnieuw de zekerheid ontvang over de hoop en de uitdaging van het leven. Hierdoor ontstaat er een relativeringsvermogen en kennis. Ik wil het geen wijsheid noemen, het is leren hoe ik als persoon een relatie kan zoeken en ondergaan met God waardoor ik leer mens te mogen zijn.

Ik heb veel wonderen meegemaakt. Die zijn soms zo bizar dat ik moeite heb om ze in goede bewoordingen te vertellen. Ze zijn er. Ze zijn er soms op de tijd je denkt ze nodig te hebben maar ze zijn er nog meer als je ze niet verwacht. Je mag dan gerust twijfelen. Een wonder is een wonder. Ik heb ook de slechte kant, in al zijn facetten van het leven gekend. Mijn schrijnende pijn in mijn hart is verdwenen, al is dit nog steeds moeilijk te geloven.”

Wat is het doel van uw boek ‘Als gaatjes in de Hemelse vloer’?
“Het doel van het boek is de zoektocht naar God dicht bij jezelf te zoeken en te onderzoeken waarom je een relatie met God wel of niet aan wilt gaan zonder daarbij te moeten denken dat je hierdoor verloren kunt geraken. Het doel is ook binnen deze zoektocht te ondervinden dat je dit kunt doen als mens zoals je werkelijk bent.”

Lees hier meer over het boek van Laja Bierman

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
"Wetten van het geloof zijn ook wetten van ons hart en niet alleen vanuit de regel van de wet.”

Een mooie uitspraak. Dan is het niet meer moeten, maar willen.