Segers
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 juli 2021 door Redactie

Segers duidelijk na twijfel over stemgedrag: "Vrouwenbesnijdenis moet bestreden worden. Altijd. Punt."

De ChristenUnie stemde afgelopen week in de Tweede Kamer tegen een motie waarin werd opgeroepen tot een actiever opsporingsbeleid betreffende besnijdenis bij vrouwen. Onbegrijpelijk, zo vonden veel mensen. Ook de eigen achterban stelde er vragen over. Partijleider Gert-Jan Segers gaf tekst en uitleg en stelt achteraf dat zijn partij beter voor had kunnen stemmen. 

De motie werd ingediend door PVV-Kamerleden Fleur Agema en Vicky Maeijer. Vrouwenbesnijdenis is in Nederland verboden, maar toch gebeurt het nog regelmatig. Uit onderzoek van Pharos in 2018 bleek dat er op dat moment 41.000 vrouwen in Nederland woonden die zijn besneden. Bovendien werd geschat dat de komende 20 jaar ruim 4000 meisjes het risico zouden lopen besneden te worden. Dat zijn er volgens de PVV-Kamerleden 4000 teveel en daarom willen ze dat er een actiever opsporingsbeleid komt naar besnijdenissen bij vrouwen. Ze dienden daarvoor een motie in. 

Vrijwel alle partijen in de Tweede Kamer stemden voor deze motie. Er waren slechts twee partijen die tegen stemende: BIJ1 en ChristenUnie. Dat zorgde op Twitter voor de nodige opschudding. "Echt schandalig", reageerde Elise Steilberg. "De lichamelijke integriteit van islamitische meisjes opofferen om stemmen (BIJ1) en het behoud van een eigen ongelimiteerde vrijheid (ChristenUnie). Wat voor een mensbeeld hang je dan aan?" 

Volgens CU-fractievoorzitter Gert-Jan Segers ligt dat even net iets anders. Hij legt in een reactie op de tweet van Steilberg uit waarom zijn partij tegen de motie heeft gestemd: "Vrouwenbesnijdenis is een vreselijke misdaad. Onze wetten verbieden het, het kabinet bestrijdt het al en had daarom de motie ontraden. We hadden beter alsnog vóór kunnen stemmen. Dat had dit soort rare suggesties gescheeld. Vrouwenbesnijdenis moet bestreden worden. Altijd. Punt." 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen