Kaag
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 juli 2021 door Redactie

Ook Nederland boycot 'antisemitische VN-conferentie'

Ook Nederland boycot Durban IV Wereldconferentie. Dat heeft demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag laten weten naar aanleiding van Kamervragen die Gert-Jan Segers (CU) en Kees van der Staaij (SGP) stelden. Nederland volgt daarmee onder meer Hongarije, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Over de conferentie van de VN hangt al jaren een zweem van antisemitisme.

Segers en Van der Staaij stelden Kamervragen aan de minister omdat ze wilden weten wat het Nederlandse standpunt was over de conferentie. Tijdens de komende conferentie zou worden teruggekeken op de allereerste wereldconferentie die 20 jaar geleden werd georganiseerd. Durban I moest over racisme en discriminatie gaan, maar liep in 2001 vooral uit op een conferentie vol antisemitisme en jodenhaat. Zo werd ’het zionisme’ gelijkgesteld aan racisme en werden Palestijnen consequent ”slachtoffers van racisme, rassenhaat en vreemdelingenhaat” genoemd. Israël werd destijds betiteld als een ”racistische apartheidsstaat”. Daarop besloten de Verenigde Staten en Israël om zich terug te trekken.

Nieuwe edities in 2009 en 2011 werden door meer landen geboycot waaronder Nederland. De vierde en komende editie wordt reeds geboycot door Verenigde Staten, Israël, Canada, Australië en het Verenigd Koninkrijk en Hongarije. Ook Nederland sluit zich hier dus bij aan.

ChristenUnie en SGP spraken in hun Kamervragen de vrees uit dat de conferentie opnieuw een podium van antisemitisme zou gaan. Kaag geeft in haar beantwoording aan dit risico niet te willen nemen: ”Nederland is niet voornemens om deel te nemen aan de Durban IV-bijeenkomst, gelet op de historische belasting van het Durban-proces, het risico op herhaling van misbruik van dit platform voor antisemitische uitingen en de disproportionele en eenzijdige aandacht voor Israël zoals weergeven in de oorspronkelijke Durban-verklaring”, reageert de demissionair minister.

Kaag stelde verder dat Nederland zich in blijft zetten tegen antisemitisme en dat het Nederlandse kabinet vindt dat er teveel eenzijdige focus op Israël is bij de Verenigde Naties. Als Nederland wil men zich daartegen uitspreken. Wel benadrukte de demissionair minister dat er altijd ruimte moet zijn voor gerechtvaardigde kritiek op alle partijen.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

T
Kaag kiest partij voor Israël. Er is een wonder gebeurd.
Beste Tiemen,

Kaag kiest niet voor Israël.

Ze doet wat ze al lang moest doen (in opdracht vd Kamer), Israël resoluties en organisaties mijden of niet steunen, die ongebreideld Israël bashen. Tot nu trok ze er zich niets van aan, maar kennelijk werd de druk te groot.
Toon meer reacties (2)