Theologische Universiteit Kampen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 juli 2021 door Jeffrey Schipper

Theologische Universiteit Kampen hoopt op verhuizing naar Utrecht

De Theologische Universiteit Kampen (TUK) hoopt te kunnen verhuizen naar Utrecht. Volgens het Reformatorisch Dagblad heeft de universiteit van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv) hiervoor een verzoek ingediend bij de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs (CDHO). 

Drs. Pim Boven, lid van het college van bestuur van de TUK, wijst in gesprek met het RD onder andere op de centrale ligging van Utrecht, het "mooie studentenklimaat" en de vele christelijke verenigingen. Hij hoopt dat de minister van Onderwijs in september of oktober groen licht zal geven. "Het is de bedoeling dat de TUK in Utrecht als zelfstandige universiteit blijft functioneren", voegt Boven toe.

Al langere tijd verkent de TUK verhuismogelijkheden. In mei 2012 presenteerde de raad van toezicht van de TUK een rapport waarin de wens wordt geuit onderdak te zoeken in een grotere universiteitsstad waar al een universitaire theologieopleiding is. Er waren in 2016 plannen om de TU samen met de Theologische Universiteit te Apeldoorn van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) op te laten gaan in een nog op te richten Gereformeerde Theologische Universiteit (GTU). Dit plan ging niet door toen de synode van de CGK in 2017 het plan wegstemde. 

Het zogenoemde verenigingsmodel werd als belangrijkste zorgpunt genoemd. "In het bestuursmodel van een vereniging is er evenwel geen ruimte meer voor synodale –direct-kerkelijke– invloed op de universiteit," aldus het moderamen van de CGK-synode destijds. "In het licht van de geschiedenis van de CGK, waarin altijd bijzonder werd gehecht aan een directe verbondenheid van school en kerk, vreesde de synode bij de verenigingsstructuur te grote afstand."

Nadat de CGK-synode de stekker uit het project van de GTU trok, wendde de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) de steven naar Kampen. De GKV en de NGK willen in 2023 fuseren. Zij kozen in 2018 voor een gezamenlijke opleiding, nadat daar bij de breuk van ruim vijftig jaar geleden een eind aan kwam. Tot dat moment had de NGK een kleine eigen predikantsopleiding in de vorm van een 20%-aanvulling op het vakkenpakket van de Theologische Universiteit van de CGK in Apeldoorn.

In november stemden de generale synode van de GKV en de landelijke vergadering van de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) definitief in met een verhuizing van de universiteit.

Foto: Theologische Universiteit Kampen | Facebook

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen