Ds. B. A. Dubbeldam
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 juli 2021 door Jeffrey Schipper

Christenen delen herinneringen na overlijden ds. B. A. Dubbeldam

Deze week overleed ds. B. A. Dubbeldam, emerituspredikant in de Hersteld Hervormde Kerk (HHK). Hij overleed maandag op 81-jarige leeftijd. Christenen delen via sociale media waardevolle herinneringen.

"Heftig!", reageert opiniemaker en ondernemer Cor Verkade. "Sympathieke karaktervolle in Gouda wonende ds. Dubbeldam is tot heerlijkheid bevorderd. Markant: hij ging met openbaar vervoer op zondag bij Hersteld Hervormde gemeenten preken, althans als dat van kerkeraad mocht. Anders niet..." "Ach, ik haalde hem vaak bij de metro op, als hij een beurt had in Abbenbroek", meldt docent Jan Deijs. "De allerlaatste keer uit Gouda. Hij stond al te wachten, tas onder de arm. Onderweg kreeg je een krentenbol. Hij bleef bewogen en bevlogen. Stuurde zelfs een brief naar mijn zoon in Afghanistan."

"Een echte dominee die nooit stilzat", zo beschrijft ds. C. Hoek zijn collega via Facebook. "Altijd onderweg, hij kende iedereen en wist snel uit te pluizen hoe de familierelaties op het dorp lagen. Leefde mee bij vreugde en verdriet. Ploos overlijdensadvertenties in het regionale dagblad na. Actief probeerde hij de betrokkenheid aan te wakkeren. Landelijke kwesties hielden hem bezig en dan klom hij in de pen (dikke brieven met vulpen geschreven) om besturen, organisaties, enz. van zijn zorgen en visie deelgenoot te maken. Hij was zeer bewogen met de kerk en verlangde er naar dat men in leer en leven trouw bleef aan het Woord. 

Het moderne leven met alle gemakken van televisie, computer, internet, mobiele telefoon, enz. was hem vreemd. Hij had geen rijbewijs en ging uit preken via het openbaar vervoer of hij wist een chauffeur te vragen. Nu is er aan zijn arbeid een einde gekomen. Hij mag ingaan in de vreugde van de eeuwige heerlijkheid door zijn Zaligmaker en Heer Jezus Christus. Vlak voor eeuwigheidszondag had ik nog contact met hem. Cees, preek je met eeuwigheidszondag? Waarover? En... laat je gezang 299 (LvK) zingen? Past zo mooi", aldus ds. Hoek.

Beluister het desbetreffende gezang hieronder ter nagedachtenis aan ds. Dubbeldam:

Ds. Dubbeldam was hervormd predikant in Parrega-Hieslum, Lage Zwaluwe, Zwammerdam en Twijzelerheide. Een jaar na zijn emeritaat in 2005 sloot de predikant zich aan bij de HHK.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen