Ds. M. C. Batenburg
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 juli 2021 door Jeffrey Schipper

PKN-voorzitter ziet geen verband tussen seksisme in de kerk en visie op 'vrouw in ambt'

"Seksistische uitingen ten opzichte van vrouwelijke predikanten hangen meestal niet samen met iemands visie op het ambt. Die visie is gestoeld op een integere blik op hoe je de Bijbel hierover kunt verstaan", stelt ds. M. C. Batenburg, preses van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), in gesprek met het Reformatorisch Dagblad.

Van de vrouwelijke dominees in Nederland voelt 90 procent zich tijdens het werk in de kerk ongelijk behandeld ten opzichte van hun mannelijke collega’s. Ruim de helft krijgt geregeld ongewenste opmerkingen over hun kleding of uiterlijk. Dat meldde het Nederlands Dagblad onlangs op basis van onderzoek. Nagenoeg alle circa 1300 vrouwelijke predikanten kregen de online enquête toegestuurd. Volgens de krant hebben iets meer dan driehonderd vrouwen uit verschillende kerken de vragenlijst ingevuld.

Het moderamen van de PKN reageerde eerder al op de onderzoeksuitkomsten: ”De brede herkenning van dit onderzoek, ook in de Protestantse Kerk, is schokkend en verdrietig. Onderscheid maken op grond van geslacht, geaardheid of huidskleur en daarmee mensen wegzetten is neerbuigend en in strijd met alles waar het Evangelie voor staat. Binnen de Protestantse Kerk en daarbuiten horen we met elkaar om te gaan op basis van gelijkwaardigheid. Er zijn vrouwen die pijn lijden en leden aan het feit dat hun verlangen om in het ambt te dienen niet gehonoreerd wordt.  Het moderamen erkent die pijn en hoopt dat het gesprek over de ruimte voor vrouwen in het ambt gaande zal blijven in de gemeenten.”

CIP.nl publiceerde onlangs een interview met twee vrouwelijke PKN-dominees die ook aangaven seksisme in hun werk te ervaren: ”In de loop der jaren heb ik allerlei seksistische opmerkingen voorbij horen komen”, vertelde ds. Rolinda Klein Kranenburg. Ze noemde daarbij ook enkele voorbeelden van opmerkingen die ze als seksistisch ervoer zoals ’Dat was een aardige preek voor een vrouw’ of ’Een volgende keer zou ik kleding aantrekken die minder afleidt’. Ds. Rebecca Onderstal herinnerde zich een kerkenraadsvergadering waarbij ze als ’meisje’ werd aangesproken. Ook herinnert ze zich dat er over een vrouwelijke collega werd gezegd: ’Ik hoop dat er na haar een échte dominee komt.’

Drie predikanten die tot de conservatieve flank van de PKN behoren reageerden deze week op het interview met Onderstal en Klein Kranenburg. "Dat je kerken zonder vrouwelijke ambtsdragers ervaart als afwijzing en dat onplezierig vindt, kan ik me voorstellen, maar respecteer ook het gereformeerde standpunt", stelde emerituspredikant J. Belder. Ds. M. Krooneman vindt "het echt kwalijk dat de negatieve ervaringen van vrouwelijke predikanten worden terug geprojecteerd op een theologisch standpunt over vrouw en ambt". Lees: Is een vrouwelijke ambtsdrager weigeren seksistisch? 3 dominees geven antwoord.

In het RD-interview benadrukt ds. Batenburg dat er in de PKN ruimte moet zijn voor een conservatieve kijk op de positie van de vrouw. "Tegelijkertijd valt 'twijfelen aan iemands competenties op basis van sekse' ook onder de gangbare definitie van seksisme, daar horen we in de kerk ook rekenschap van te geven. Vanuit dat perspectief begrijp ik goed dat vrouwelijke predikanten dit niet los kunnen zien van de ambtsdiscussie", aldus de predikant.

Foto: Xander de Rooij 

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
We mogen in de kerk ontzettend blij zijn, dat er vrouwen zijn die dominee willen zijn of worden. Het is toch van de gekke en respectloos, dat er op een kleinerende wijze over vrouwen in het ambt gedacht en gesproken wordt. Lees uw bijbel en zie hoe de geschiedenis tot stand is gekomen........veelal door vrouwen met een reputatie van eerbaarheid en een schitterend voorbeeld van eerlijkheid en geloofskracht.!Als prachtig voorbeeld kunnen we Maria, de moeder
H
Maria de moeder van onze Heer Jezus Christus in gedachten nemen.