Gert-Jan Segers en Kees van der Staaij
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 juli 2021 door Redactie

ChristenUnie en SGP op de bres voor geloofsvrijheid in India

De geloofsvrijheid van religieuze minderheden in India staat zó onder druk, dat het hoog tijd is dat Nederland op de bres springt. Dat stellen de fractievoorzitters van ChristenUnie en SGP in de Tweede Kamer, Gert-Jan Segers en Kees van der Staaij. Uit een onlangs verschenen rapport van Open Doors blijkt hoe er in India systematisch sprake is van onderdrukking, bedreiging en geweld door met name extremistische hindoe-groepen, die dat doorgaans straffeloos kunnen doen. De twee partijen willen onder meer een internationaal onderzoek naar mensenrechtenschendingen in India en monitoring van social mediaberichten die vaak aanleiding zijn voor geweld en discriminatie.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers: “De gewelddadige intimidaties, verkrachtingen en pogingen tot moord waar christenen en andere religieuze minderheden in India mee te maken krijgen, zijn ongekend. Terwijl zij lijden, gaan politici, religieuze leiders, media en ambtenaren van politie en justitie die hieraan meewerken vrijuit – een hemeltergend onrecht.”

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij: "Verschrikkelijk dat mede-christenen zo zwaar lijden omwille van hun geloof. Ze hebben in de eerste plaats ons gebed nodig, maar ook onze steun. Nederland en de internationale gemeenschap mogen niet wegkijken. De systematische en gewelddadige vervolging neemt ongekende proporties aan. Soms is de staat regelrecht medeplichtig. Dan wordt de schuldigen, vaak hindoes, de hand boven het hoofd gehouden. Nederland moet op het hoogste diplomatieke niveau het gesprek hierover aangaan met de Indiase autoriteiten.”

Gert-Jan Segers: “Nederland zou zich hier niet alleen tegen moeten uitspreken, maar moet ook alles doen wat binnen haar macht ligt om daar een keer in te brengen. In de contacten met India, de EU en de Verenigde Naties moet de regering zich inspannen voor de vervolging van daders en het instellen van een internationale onderzoekscommissie die de mensenrechtenschendingen in India verder onderzoekt. Ook kan Nederland social mediabedrijven oproepen om beter te monitoren op misleidende informatie die oproept tot geweld en discriminatie tegen religieuze minderheden. Nu kwetsbare groepen in feite vogelvrij verklaard zijn, moeten we schouder aan schouder staan om op te komen voor vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid in India.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen