Debra Fileta
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

05 januari 2022 door Debra Fileta

Waarom daten christelijke singles niet of nauwelijks?

Professioneel adviseur, schrijver en spreker Debra Fileta deed onderzoek naar christelijke singles. Ze deed een schokkende ontdekking. De meeste van hen hebben het afgelopen half jaar geen enkele date gehad. Fileta komt met vijf oorzaken die het daten voor christelijke singles bemoeilijken en roept kerken in onderstaande blog op om hen te hulp te schieten. 

Onlangs gaf ik in één van mijn blogs aan dat 53 procent van de singles die mijn vragenlijst heeft ingevuld geen enkele date heeft gehad de afgelopen zes maanden. 

Het grootste gedeelte van christelijke singles date NIET.

Ik heb gevraagd waarom ze dat niet doen. Waarom is een doorsnee afspraakje zo schaars geworden? De reacties stroomden binnen, en er ontstonden boeiende gesprekken. Terwijl ik de reacties doornam, ontdekte ik vijf redenen die ertoe leiden dat daten onder christenen op zo'n laag pitje staat.

Mannen zoeken een combinatie van Moeder Teresea en America's Next Top Model, terwijl vrouwen graag een Jezus-volgende Brad Pitt voor zich zien.

Onrealistische verwachtingen
Eén van de meest gehoorde oorzaken is het feit dat veel singles de indruk kregen dat hun wederhelft onrealistische verwachtingen had van wat een relatie is. Mannen zoeken een combinatie van Moeder Teresea en America's Next Top Model, terwijl vrouwen graag een Jezus-volgende Brad Pitt voor zich zien. Er is een verkeerde standaard ontstaan en laten we eerlijk zijn. Niemand kan aan die standaard voldoen.

Ik geloof dat het belangrijk is dat we bepaalde eisen aan iemands karakter, integriteit en waarden stellen als het om een relatie gaat. Maar kan het zijn dat we uit naam van het "geen genoegen met minder", onze voorkeuren verward hebben met wat we nodig hebben? Misschien moeten we onze noden van onze verlangens gaan scheiden en overwegen om op zoek te gaan naar iemand die wellicht niet binnen ons "normale type" valt. 

Ze worden niet mee uit gevraagd
Er is duidelijk een bepaalde angstcultuur ontstaan rondom het benaderen van iemand. We zijn zo overweldigd door angst, faalangst en afwijzing dat we het misschien liever niet eens proberen. De meerderheid van de singles geeft aan niet zelf initiatief te nemen als het op daten aankomt.

Te veel kerken bieden hun singles geen mogelijkheden aan om elkaar te ontmoeten.

Als de meerderheid geen initiatief neemt, dan date ook een meerderheid niet. Ik denk dat het tijd is om onze angst om te zetten in geloof, zodat we noodzakelijke stappen zetten om een gezonde relatie op te zoeken. Als je op dat punt in je leven bent gekomen dan heb ik hier nog een artikel voor je met tips over hoe je iemand mee uit kunt vragen.

Moeite om elkaar te ontmoeten
Ik denk dat dit een terecht punt is en één waarvan ik hoop en bid dat de kerk zal luisteren en deze generatie geeft wat ze nodig hebben. Te veel kerken bieden hun singles geen mogelijkheden aan om elkaar te ontmoeten. Daarmee worden ze aan het lot van zoektochten op social media, online dating apps en alles wat daar tussenin valt overgelaten.

We bieden gespreksgroepen aan voor elke andere fase in je leven, maar als het om singles gaat... Mijn hoop en gebed is dat door het delen van deze gesprekken, mannen en vrouwen in het leiderschap zich zullen realiseren dat single-zijn boven de 25 echt een ondergeschoven kindje is in de kerk. En dat daar iets aan gedaan moet worden.

Het wordt tijd om hier aandacht voor te vragen, leiders te benaderen, onze bijdrage te leveren in het bouwen van bruggen en het bieden van mogelijkheden aan singles om contact met elkaar te leggen. Start een groep, begin een gesprek, deel je zorgen en doe wat je kunt om plekken te creëren waar singles elkaar kunnen ontmoeten. 

Christenen hebben de neiging om de keuze voor een date net zo belangrijk te maken als de keuze voor hun huwelijkspartner. Dat legt zoveel druk een date.

Het misverstand dat vrouwen geen initiatief moeten nemen 
Een deel van het probleem ligt in het feit dat vrouwen geleerd is om simpelweg niets te doen. Hen is de leugen verteld dat "een vrouw van God" de man het initiatief laat nemen. Alsof hij het voor elkaar moet boksen. Dit maakt dat vrouwen zich machteloos voelen, alsof ze geen controle hebben over hun relatiestatus en er ook geen recht op hebben om zelf initiatief te nemen. 

Daten te serieus nemen
Twintig jaar na de I Kissed Dating Goodbye-beweging, leren we eindelijk hoe we iets luchtiger naar dating kunnen kijken. Maar ik geloof dat we nog een lange weg te gaan hebben. Ik ben er sterk voorstander van dat daten nog niet iets is voor op de middelbare school. Maar die mentaliteit wordt veel te veel meegenomen naar het volwassen leven. 

Christenen hebben de neiging om de keuze voor een date net zo belangrijk te maken als de keuze voor hun huwelijkspartner. Dat legt zoveel druk een date. Aan het eind van de dag is een date niets meer dan het beter leren kennen van iemand aan de hand van een kop koffie. Christenen moeten daar niet zo krampachtig over doen.

Ik geloof dat hoe meer we dit onderwerp bespreken, des te meer we te weten komen. En hoe meer we weten, hoe groter de kans op verbetering!

Bovenstaande blog verscheen eerder op de site van Relevant Magazine.


Singles
- Bewust alleen blijven? Zelfbevrediging? Cocky Drost beantwoordt veelgestelde vragen van christelijke singles
- Zes tips om als getrouwde christen singles te omarmen
- Waarom singles heel erg nuttig zijn in Gods koninkrijk
- Vijf redenen om als christen single te zijn
- Cocky Drost geeft single-cursus: "Relatieproblemen komen vaak door gebrek aan zelfliefde"
Meer over Singles »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen