Soedan vlag
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 juli 2021 door Redactie

Christelijke ambtenaar uit Soedan aangevallen na opkomen voor religieuze vrijheid

Islamitische schutters hebben een christelijke ambtenaar van de Soedanese regering neergeschoten. Botrous Badawi vertelt aan Morning Star News dat hij langs de weg werd gestopt door een groep radicale moslims. De christelijke ambtenaar pleit voor het teruggeven van het toezicht over kerkterreinen aan Soedanese kerken en religieuze vrijheid, wat leidde tot grote woede onder de groep moslims.

"De volgende keer dat je over de terugkeer van de kerk praat zullen we je vermoorden", zei een van de schutters volgens Badawi. De Soedanese christen raakte zwaar verwond door de aanval van de moslims. Met geweren werd er op de christen ingeslagen en Badawi werd afgevoerd naar het ziekenhuis voor behandeling van zijn verwondingen. De radicale moslims stuurde eerder al dreigende sms'jes naar Badawi. "We zullen middelen gebruiken die je niet aan zullen staan. We zullen je confronteren met alle wapens die we bezitten", stond in een van de berichten volgens de christen.

In maart 2020 besloot de Soedanese regering onder leiding van president Bashir onverwachts het toezicht op kerkelijk terrein over te dragen aan de originele eigenaren. Het gaat onder andere om het teruggeven van de grond van SPEC, Sudanese Church of Christ en de Catholic Club. De kerken werden tijdens een vorige regering gevorderd door de Soedanese overheid.

Nadat Bashir de verkiezingen won, werd Sudan van de Amerikaanse lijst met risicolanden met sterke bedreiging van religieuze vrijheid afgehaald door de positieve ontwikkelingen op het gebied van godsdienstvrijheid. Het land staat nog wel op de dertiende plek op de ranglijst christenvervolging van Open Doors. Christenen hebben regelmatig te maken met vijandigheid van moslims in het islamatische land en gewelddadige confrontaties zoals Badawi meemaakte.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen