Grapperhaus en Ferwerda
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 juli 2021 door Redactie

Emotionele Ferd Grapperhaus komt belofte na en neemt journalist mee naar kerk

Enkele maanden geleden nodigde demissionair minister Ferd Grapperhaus journalist Jaïr Ferwerda uit om mee naar de kerk te gaan. De journalist had volgens Grapperhaus een lesje barmhartigheid nodig. Belofte maakt schuld en dus brachten de twee heren eerder deze week een bezoek aan de Sint-Agneskerk in Amsterdam. Ook werd een drugspastoraat in diezelfde stad bezocht. Het zorgde voor bijzondere beelden.

De demissionair minister nodigde Ferwerda uit toen hij een grapje maakte over de ophef die ontstaan was door de gefotografeerde aantekeningen van verkenner Kasja Ollongren. Daarop stond onder meer het inmiddels beruchte zinnetje ’Positie Omtzigt, functie elders’ op. Toen Grapperhaus enkele dagen later op het Binnenhof aan kwam lopen, merkte journalist Jaïr Ferwerda op dat hij geen dossier onder zijn arm had. Dat kon Grapperhaus niet waarderen: ”Ik zie u weer grijnzen. Kent u het gezegde ’zout in de wonden wrijven?’ Dat moet je niet gaan doen. Dat wilde ik maar even zeggen, want u bent daar erg goed in.”

"Als ik in de kerk ben, word ik heel rustig."

Vervolgens haalde de demissionair minster daar zijn katholieke opvoeding bij: ”Het is jammer dat de kerken voorlopig dicht zijn. Ga een keer met mij mee als de kerken weer open zijn. Dan leer ik u iets over de barmhartigheid. Dat is een uitnodiging.”

Afgelopen week was het dus zover. Grapperhaus nam Ferwerda in eerste instantie mee naar de Sint-Agneskerk in Amsterdam. Daar werden ze welkom geheten door de pastoor van dienst. Grapperhaus leidde de journalist op een enthousiaste manier rond in de kerk en vertelde daarbij ook wat de kerk voor hem betekent: ”In de eerste plaats word ik er heel rustig van. Voor iemand die volgens veel mensen permanent te veel adrenaline heeft, is dat vrij bijzonder. Ik krijg ook associaties met vroeger. Die wierooklucht voel je hier nog steeds hangen. Ook steek ik, altijd als ik in de kerk ben, een kaarsje op voor de mensen die er niet meer zijn.”

De demissionair minister voegt vervolgens de daad bij het woord en steekt inderdaad een kaarsje op. ”Voor alle dierbaren die boven in de hemel zijn. Of ik daarbij ook aan mijn overleden vrouw denk? Jazeker, natuurlijk. Dat is toch mooi om even zo te doen? Ter nagedachtenis.” Grapperhaus wordt even emotioneel en slaat een kruisje.

"Het samenzijn is hier geweldig goed. Maar dan moet je vooral naar de begeleiders kijken."

Bij de uitnodiging stelde Grapperhaus dat hij Ferwerda een lesje barmhartigheid zou leren. Daarom stopte de afspraak niet bij de kerk, maar bezocht het tweetal ook een drugsopvang in Amsterdam-West, ook wel drugspastoraat genoemd. ”Hier wonen 54 mensen uit de verdomhoek van de maatschappij. Mensen met ernstige gedragsproblemen en verslavingsproblemen. Als die mensen hier de straat opgaan, worden ze belaagd door dealers. Het is dus echt heel erg belangrijk dat ze zo’n beschermende omgeving hebben.”

Vervolgens worden er beelden getoond van de bewoners die vrolijk aan het zingen zijn. Grapperhaus gaat joviaal met hen om. Het heeft er alle schijn van dat hij hier vaker komt, getuige de wijze waarop de mensen met hem omgaan. Geheel volgens katholieke traditie wordt ook hier weer een kaarsje aangestoken voor overleden dierbaren. Grapperhaus doet er opnieuw aan mee en wordt wederom emotioneel. ”Ze doen het allemaal voor mensen die ze kwijt zijn geraakt. Daarom is dat samenzijn hier geweldig goed. Maar dan moet je vooral naar de begeleiders hier kijken. Zij doen dat.”

Lees ook: Minister Grapperhaus verliet de kerk: "Soms voel ik mij een zondig jongetje als ik niet in de kerk zit".

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

M
Wat goed van minister Grapperhaus !!!
H
Mooi dat hij zichzelf kwetsbaar opstelt en getuigt..
M
Ach ja, geloven in een goed gevoel is ook geloven hè.

Het meeste wat deze man doet in het dagelijks leven is het verspreiden van leugens en de waarheid verdraaien.

Ook dit artikel laat dat weer zien: een kaarsje aansteken "voor alle dierbaren die boven in de hemel zijn".

Wat een onbijbelse flauwekul.
Toon meer antwoorden (2)