Don Ceder
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 juli 2021 door Redactie

CU en PvdA willen overheid wettelijk verplichten kinderarmoede te halveren

ChristenUnie en PvdA lanceren samen een wetsvoorstel waarin staat dat het kabinet per wet verplicht moet worden om de armoede onder kinderen in Nederland de komende jaren te halveren. Ze verwachten dat een meerderheid van de Tweede Kamer zich bij de wet zal gaan aansluiten.

Het wetsvoorstel is geschreven door Gijs van Dijk (Pvda) en Don Ceder (CU). Ceder stelt dat armoede onder kinderen hem aan het hart gaat: ”Een fatsoenlijk ontbijt, normale schoolspullen, warm water en een goede avondmaaltijd. Het lijkt normaal, het lijkt zo gewoon. Maar de werkelijkheid is anders. Ook in Nederland zijn er nog steeds kinderen die bijvoorbeeld zonder ontbijt naar school moeten. Kinderarmoede, het is één van de onderwerpen die mij nauw aan het hart gaan en die mijn volle aandacht vragen. Want hoewel Nederland één van de meest welvarende landen is van Europa, groeit op dit moment één op de tien kinderen op in armoede. Kinderarmoede is een stille ramp en vraagt om aandacht en actie.”

Daarom schreef Ceder samen met zijn collega Van Dijk een initiatiefwet waarmee de overheid verplicht wordt zich meer in te spannen om kinderarmoede terug te dringen: ”Ons doel is om voor 2030 de kinderarmoede in Nederland minimaal te halveren ten opzichte van 2018”, aldus Ceder. ”Uiteindelijk is het streven uiteraard dat kinderarmoede gereduceerd wordt naar nul. Door de halvering van kinderarmoede per wet vast te leggen, moet de overheid zich maximaal inspannen voor minder kinderarmoede. Daarnaast willen we dat het kabinet elk jaar laat zien wat ze doen om armoede tegen te gaan.”

”Ieder kind moet zonder armoede kunnen opgroeien”, besluit Ceder. ”Daarom spreken wij vandaag ons uit en verplichten we zo de overheid om alles op alles te zetten om kinderarmoede terug te dringen. Het zijn soms kleine stapjes maar door het nu wettelijk te verplichten hoop ik dat ook een nieuw kabinet hier voldoende aandacht voor heeft. Zodat geen kind in Nederland een fatsoenlijk ontbijt, normale schoolspullen, warm water en een goede avondmaaltijd hoeft te missen.”

Volgens berekeningen van het CBS leefden er in 2018 maar liefst 258.000 kinderen in armoede. Dat moet in 2030 dus de helft minder zijn en daar wil men tussentijds het dan zittende kabinet op aan kunnen spreken. In Nieuw-Zeeland is ook al een soortgelijke wet van kracht.

Foto: Isaac Owusu

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen