Ds. A. Jonker
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

06 juli 2021 door Jeffrey Schipper

Was Thomas ongeloviger dan de andere discipelen?

"Was Thomas ongeloviger dan de andere discipelen? Zij allen geloofden de vrouwen niet en herkenden Jezus toch ook pas toen Hij hun zijn wonden liet zien op de bijeenkomst waar Thomas niet bij zat? Was er ook onderscheid in hoe goed de discipelen de Heere Jezus kenden zoals er in deze/onze tijd wellicht ook gradaties zijn?", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Thomas wordt bijna standaard genoemd “de ongelovige Thomas.” Daar is wel op af te dingen", stelt ds. A. Jonker. "Als Jezus de laatste reis naar Jeruzalem maakt, spreekt Thomas over “met Hem sterven” (Joh. 11:16). Daarin spreekt de liefde tot Jezus, maar ook ziet Thomas de gevaren. Wie zelf iets kent van het geloven in Jezus Christus, weet dat geloven altijd in zich heeft ‘op en neer’ en ‘meer en minder’. Daarbij spelen omstandigheden een rol, maar ook de emotionele toestand van de gelovige. Maar het ware geloof kan niet zonder Christus en neemt tot Hem de toevlucht.

Er zijn gradaties in het kennen en liefhebben van de Heere Jezus. Tussen de discipel Johannes en Jezus was een bijzondere band. Maar Jezus heeft ook liefde tot Thomas, Hij kent hem in zijn overwegingen en Jezus zoekt hem op! De ene gelovige lijkt meer op een primair reagerende Petrus, de ander meer op de Thora bestuderende Nathanaël. Dat heeft te maken met karakter, maar ook met studie. Wat is het een voorrecht, wanneer je evenals Timotheüs al van jongs af bent onderwezen in de Schriften.

Het ware geloof is geen altijd bloeiende kunstbloem, maar een levende rank die met de wijnstok Christus verbonden is. Hoe langer aan Hem verbonden en hoe meer geleerd door Zijn Woord en Geest, des te meer zal het geloofsvertrouwen groeien", aldus de hervormde predikant uit Putten.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen