Eppo Bruins
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 juli 2021 door Redactie

Terugluisteren: Eppo Bruins vreest voor afschaffing vrijheid van onderwijs

Eppo Bruins was tot maart van dit jaar Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie. Hij stond op plek zeven van de kieslijst bij de laatste verkiezingen, maar de ChristenUnie behaalde vijf zetels. Dat betekende dat Bruins’ periode in Den Haag erop zit. In gesprek met Groot Nieuws Radio blikt de columnist van CIP.nl terug op zijn politieke loopbaan.

"Mensen weten niet meer wat het verschil is tussen een kerk of tafeltennisvereniging", merkt Bruins op. "Dat een kerk ten diepste over iets heel anders gaat dan gezellig ontspannen bij elkaar komen, en dat godsdienstvrijheid een groot goed is – dat besef verdwijnt. De liberale partijen lijken de overtuiging te hebben dat je moet denken zoals de meerderheid. Ze zeggen: Je moet het maximale uit jezelf halen. Dat vind ik de gevaarlijkste trend van dit moment. Als democratie er niet meer is om minderheden te beschermen, dan werkt democratie niet. Toen wij christenen in de meerderheid waren hebben we ook veel opgelegd aan mensen die anders in het leven stonden. Nu gaan we daar als minderheid last van krijgen. In de loop van 10-20-30 jaar denk ik dat het meer naar gedwongen liberalisme gaat."

Bruins maakt zich zorgen over het voortbestaan van het christelijk onderwijs. "Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat christelijk onderwijs niet hoort. Je mag kinderen voor hun achttiende niet indoctrineren, maar moet ze neutraal opvoeden. Dat bestaat natuurlijk helemaal niet. Je geeft kinderen altijd normen en waarden mee, er zit altijd een denken achter. Al vijftien jaar proberen ze artikel 23, dat de vrijheid van onderwijs regelt, te veranderen. Iedere keer dat er geen christelijke partij in de regering zit, kan dit afgeschaft worden. Ik denk dat dit gaat gebeuren op korte termijn."

Klik hier om het volledige gesprek terug te luisteren

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Beste Eppo,

Het lijkt idd de richting op te gaan van "liberale dwang". Er ontstaat een samenleving die verre van divers is. Een andere overtuiging dan de "links-liberale", zal niet meer worden toegestaan. Het lijkt in zekere zin op de chinese staatsinrichting. Al zijn de "dwingende componenten" anders van structuur. Het eindresultaat lijkt veel op elkaar; geen uitzonderingen meer ( in denken en doen).
J
Mijn GOD

-ik schaam mij

en

-durf mijn ogen niet tot U opslaan

Mijn God

-want onze ongerechtigheden

wassen ons boven het hoofd

-en onze schuld

stijgt tot de hemel.

Wij

-verlaten immers de geboden

die GIJ ons gegeven hebt.

Ons land

-is bezoedeld wegens de gruwelen

waarmede

-wij het in onreinheid vullen.

HEERE

-wees ons land genadig

naar UW barmhartigheden!

(vrij naar Ezra)