Arie van der Veer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

14 juli 2021 door Arie van der Veer

Hoelang duurt het voordat wij met onze zorgen en pijn naar God gaan?!

‘Meester, kan het u niet schelen dat we vergaan?’ - Marcus 4:38 De discipelen waren in paniek. Ze zaten in een verschrikkelijke storm midden op het meer van Galilea. Hun schip maakte slagzij. Het dreigde te gaan zinken.

Jezus lag tijdens die storm te slapen. Ze hadden Hem niet wakker gemaakt, toen het begon te waaien. Jezus was immers geen zeeman. Zij hadden vroeger op dit meer gevist. Dat zij toch in paniek raakten, sprak daarom boekdelen.

Ze vroegen Hem niet om hulp, maar verweten Jezus verschrikkelijke dingen. Dat doen wij wel vaker als ons iets niet lukt.

Hun angst reageerden ze af op Jezus.
Hij had al die tijd op het achterdek liggen slapen. Hoe was het mogelijk?! Hij moest nu maar eens wakker worden: ‘Meester, kan het u niet schelen dat we vergaan?’

Het moet een orkaan geweest zijn. De discipelen moeten werkelijk aan het eind van hun visserslatijn zijn geweest. Anders schreeuw je niet zo en ga je ook niet op zo’n onbeheerste manier tegen Jezus tekeer. Hoe kon iemand in zo’n storm blijven slapen? Je hoort hoe ze ten einde raad waren. Ze vroegen Hem niet om hulp, maar verweten Jezus verschrikkelijke dingen. Dat doen wij wel vaker als ons iets niet lukt. Dan geven we anderen de schuld. Zelfs God.

Jezus werd wakker.
Laten we gewoon de tekst van de Bijbel maar volgen wat er toen gebeurde: ‘Hij sprak de wind bestraffend toe en zei tegen het meer: ‘Zwijg! Wees stil!’ De wind ging liggen en het meer kwam helemaal tot rust.’

Toen was het Jezus die Zijn discipelen verwijten maakte: ‘Waarom waren jullie zo bang? Waarom hebben jullie geen geloof?’
Dat is apart. Kun je de discipelen hun angst kwalijk nemen?

Wij proberen ook alles zelf, lijken God lang niet overal bij nodig te hebben. Maar o wee, als het verkeerd gaat!

Ik denk dat Jezus bedoeld heeft: ‘Waarom heb je Mij niet eerder wakker gemaakt? Waarom ben je zelf blijven proberen tot het niet meer ging? Eerst had je Mij niet nodig. En nu maak je Mij verwijten.’

Als je het zo leest, wordt deze geschiedenis heel herkenbaar. Wij proberen ook alles zelf, lijken God lang niet overal bij nodig te hebben. Maar o wee, als het verkeerd gaat!
Hoelang duurt het soms niet voordat wij met onze zorgen en pijn naar God gaan?!

Dat lijkt dapper.
Maar het is een vorm van ongeloof.
We kunnen het zelf wel.

Wees je er in de storm van het leven dus steeds van bewust dat Hij ‘aan boord’ is.

Deze overdenking verscheen eerder op de Facebookpagina van ds. Arie van der Veer.

Foto: Facebook/Arie van der Veer

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Amen. Ben het helemaal met u eens. Als wij Hem in al onze wegen kennen, dan kan en zal Hij onze wegen recht maken. Er zijn zoveel uitnodigingen van de Heer om Hem in ons leven toe te laten, Hij wil ons graag helpen, maar wij falen erin tot Hem te naderen, om gewoon ons wel en wee aan Hem voor te leggen. Wij hoeven niet naar de hemel op te klimmen. We hoeven niet bang te zijn voor de Heer, als wij Hem onze zonden belijden dan zal Hij getrouw zijn en ons die vergeven en dat geneest. Heer help ons daarin.
"Wees je er in de storm van het leven dus steeds van bewust dat Hij ‘aan boord’ is." Dat is wel mooi gezegd, maar hóe is Hij dan bij mij aan boord? Dat wordt er dan weer níet bij gezegd. De Bijbel zegt dat God in ons wil wonen (in zekere zin is Hij dan optimaal aan boord) door zijn heilige geest aan ons te geven. En deze geest uit zich in ons door de Goddelijke liefde en de gaven van de geest. De Bijbel zegt in 1 Kor. 14:1 dat wij deze liefde moeten (mogen) najagen en streven naar de geestelijke gaven, waaronder het bidden in nieuwe talen.
D
In de storm ben je het niet altijd bewust Jan. Maar ik klamp mooj aan Zijn woorden vast. Laat ons overvaren naar de andere zijde. Mark.4:35b. En als de Heere dat zegt komen we echt, ook in de storm aan de overkant.
Toon meer antwoorden (1)