Ds. W. van Weelden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

05 juli 2021 door Jeffrey Schipper

Ds. W. van Weelden: "Er is geen afval van heiligen"

"Ook tegen Judas zei Jezus dat hij Jezus in de wedergeboorte was gevolgd. Hij sloot Judas niet uit. En ook Judas werd toegezegd dat hij op een troon zou zitten. Jezus zei dat tegen alle twaalf discipelen, expliciet en zonder voorbehoud en inclusief Judas. Dat Judas later buiten de groep discipelen viel, staat daar los van. Jezus wist dat toch? En er is toch geen afval van heiligen?", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Er is geen afval van heiligen", maakt ds. W. van Weelden duidelijk. "Daar is de Bijbel heel duidelijk over. Ik heb mij afgevraagd waar de denkfout zit in de vraag. Ik vermoed dat die te vinden is in de opvatting van de wedergeboorte. Wedergeboorte is hier de aanduiding voor het nieuwe leven dat met de Heere Jezus aan het licht gekomen is. Wedergeboorte duidt op het leven hier en nu dat in verbinding staat met de eeuwigheid omdat de Heere Jezus Christus de weg gaat naar het kruis om verzoening te doen voor onze zonden. Het gaat dus niet om een innerlijke gesteldheid van Petrus of van Johannes of van Judas.

De Heere Jezus sluit Judas niet uit. Dit ligt ook niet voor de hand want Judas was een discipel van Hem. Het verraad ligt in het verschiet. Hier stuiten wij op een Bijbels gegeven dat God mensen in dienst kan nemen, maar dat mensen zich hieruit kunnen zondigen. (...) Het is niet de positie die een mens heeft, maar de weg die hij of zij met de HEERE gaat. En dit kan mislukken. En in dit mislukken kan er een verwijdering zijn zodat het aangezicht van de HEERE niet wordt gezocht.

Judas weet met zichzelf geen raad en eindigt in zichzelf. Petrus weet ook met zichzelf geen raad en keert zich tot de Heere Jezus. Het gaat om de vraag om men de Heere Jezus lief heeft tot het einde omdat Hij Zijn leven geeft om in zichzelf verloren zondaren te redden en te zaligen", stelt de hervormde predikant uit Oud-Alblas.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
Het Woord leert ons dat Judas wél verloren is gegaan. De Heere Jezus zegt het letterlijk in Joh. 17:12: en niemand uit hen is verloren gegaan dan de zoon van het verderf, opdat de Schrift vervuld wordt. De Heere Jezus verwijst daar naar Psalm 109:8: laten zijn dagen weinig zijn en laat een ander zijn ambt nemen. Dat is gebeurd in Handelingen 1:26, toen Matthias gekozen werd om het getal 12 weer compleet te maken. Verder is het ook een misverstand om te denken dat Juda aan het Avondmaal deelnam. Dat wordt duidelijk in Joh. 13:26,27.
H
Juda moet zijn Judas!
Toon meer antwoorden (4)
Toon meer reacties (1)