kerk morinville
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 juli 2021 door Redactie

Beeld: Opnieuw kerk in de brand gestoken in Canada

Katholieke kerken zijn in Canada allesbehalve veilig. De kerken zijn het doelwit van wraakacties naar aanleiding van diverse massagraven die bij voormalige internaten zijn gevonden. Inmiddels zijn er meerdere kerken in vlammen opgegaan. 

Er zijn de afgelopen tijd meerdere massagraven met kinderen gevonden in de omgeving van katholieke internaten waar inheemse kinderen naar toe werden gestuurd. Ze werden bij hun ouders weggehaald en moesten op een internaat zich de ’Europese cultuur’ eigen maken. De misstanden bij deze internaten worden steeds beter in kaart gebracht. Er zijn intussen al bijna duizend graven gevonden.

Naar schatting werden er tussen het begin van de twintigste eeuw en 1970 rond de 150.000 inheemse kinderen gedwongen naar in totaal 139 kostscholen te gaan in Canada.

In Canada is de verontwaardiging over deze gebeurtenissen groter dan ooit. De regering kwam al in 2008 met een officieel excuses aan de inheemse groeperingen en erkende het leed dat zich zolang op de scholen had afgespeeld. Kinderen werden er zowel geestelijk als fysiek mishandeld. Zo kregen ze klappen als ze spraken in hun moedertaal. Sommigen noemen het een poging tot genocide.

De woede van veel mensen, waaronder groepen van de oorspronkelijke bewoners, richt zich op kerken. In reservaten zijn er al meerdere kerken in de brand gestoken. Het gaat om de historische St. Jean kerk in Morinville. Op onderstaande beelden is te zien hoe de kerk instort.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen