Trump evangelicals
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 juli 2021 door Patrick Goede

Onderzoek: zwarte protestanten gaven bij verkiezingswinst Biden de doorslag

De Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 zijn al een tijdje achter de rug maar inmiddels is bekend geworden hoe christelijke Amerika gestemd heeft. 84 procent van de 'white evangelicals', oftewel witte evangelicalen, stemde op Trump in 2020 tegenover 77 procent in 2016. Witte katholieken stemden juist vaker op tegenkandidaat en huidig president Joe Biden dan op Hillary Clinton. Maar de doorslag van de winst voor Biden gaf het aantal zwarte protestanten dat hun stem uitbracht, meldt Christian Headlines.

De resultaten van het onderzoek zijn afkomstig van het Pew Research Center. "Zonder de uitgebreide support van de witte evangelicalen had Biden ruimer gewonnen met een verschil van meer dan 20 punten", valt in het rapport te lezen. Het percentage zwarte protestanten dat voor Biden stemde was echter nog groter dan de steun onder witte evangelicalen voor Trump: 91 procent voor, vs. 9 procent tegen.

Het onderzoek is afgenomen op basis van 11.818 stemmers. Van de agnosten en atheïsten stemden respectievelijk 84 en 87 procent op Joe Biden. Ook kiezers die zichzelf niet rekenen tot een bepaalde groep gelovigen stemden voor het grootste gedeelte op Joe Biden, namelijk 71 procent. "Zonder die laatste groep had Trump 9 punten meer gehad qua stemmen dan Joe Biden", meldt het rapport.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

W
Inmiddels zou duidelijk moeten zijn waarom.
W
Verkeerd gelezen !? Of is de kop van het artikel veranderd !
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (2)