Chesron
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

02 juli 2021 door Gerrit-Jan van Heemst

Rapper Chesron: "God verlangt van ons dat we gerechtigheid zoeken"

Aan het einde van een week waarin Femke Halsema namens Amsterdam ruimhartig excuses maakte voor het slavernijverleden, staat Chesron Sminia voor een beproeving van formaat. De muzikant waagt zich zaterdag aan een onvervalste moddertocht en laat zich sponsoren voor het goede doel: het bestrijden van moderne slavernij.

Chesron is 26 jaar en beschikt volop over muzikale aanleg. De in Amsterdam geboren inwoner van Amersfoort bespeelt verschillende instrumenten en brengt met zijn mooie stem luisteraars van christelijke muziek in vervoering. Hij vormde samen met Michaël Gabriël jarenlang het energieke rapduo De Rechtstaat, dat eveneens christelijke muziek produceerde en zich op de kaart zette met nummers als ‘Goudkoorts’ en ‘Botoxchristenen’. Momenteel richt hij zich onder zijn eigen naam Chesron op zijn solomuziek. In Utrecht is Chesron werkzaam als docent muziek en ook is hij mede-eigenaar van een muziekschool. 

Toen hij samen met zijn vrouw Esmee in de Veenendaalse kerkgemeenschap Mozaiek0318 verhalen hoorde over de nog altijd in forse mate aanwezige slavernij , besloot het echtpaar zich te gaan inspannen om dit flagrante onrecht tegen te gaan. “Er waren mensen van de organisatie IJM aan het woord, International Justice Mission”, zo begint Chesron zijn verhaal. “Wij denken in Nederland vaak dat slavernij niet meer bestaat, maar wereldwijd leven naar schatting veertig miljoen mensen een leven als slaaf. Ze moeten gedwongen werken voor een baas en leven vaak in verschrikkelijke omstandigheden. Mishandeling, vernedering en verkrachting zijn aan de orde van de dag.”

In Ghana bijvoorbeeld, weet Chesron, worden talloze tot slaaf gemakte mensen gedwongen om in en rondom het grote Voltameer te werken in de visindustrie. Op vijfjarige leeftijd al worden kinderen zonder enig mededogen ingezet. “Er wordt wereldwijd miljarden verdiend met de uitbuiting van slaven, die heel lange werkdagen maken en geregeld worden doorverkocht”, vervolgt Chesron. “IJM, een christelijke organisatie die internationaal werkt, spant zich in om mensen uit slavernij te bevrijden, te zorgen dat mensenhandelaren veroordeeld worden en rechtssystemen te transformeren om mensen in armoede blijvend te beschermen tegen slavernij en ander geweld. Het afgelopen jaar zijn er bijna vijftigduizend mensen bevrijd uit slavernij, in samenwerking met lokale autoriteiten.”

Esmee verwierf na haar stage bij IJM Nederland een vaste aanstelling bij de organisatie. Chesron is inmiddels alweer twee jaar als ambassadeur aan IJM verbonden. “Wij zijn op zoek naar gerechtigheid”, zo licht hij toe. “We willen leven volgens bijbelse normen en waarden en accepteren het niet dat mensen niets over hun eigen leven te vertellen hebben. God verlangt van ons duidelijk dat we gerechtigheid zoeken, in Amos 5 bijvoorbeeld is te lezen dat we het recht net zo normaal moeten laten worden als water dat door de rivier stroomt. Met De Rechtstaat hebben we ook een nummer gemaakt dat ‘Zorg dat je recht doet’ heet. Elk mens heeft recht op een menswaardig bestaan en een eigen keuze. Daar wil IJM zich keihard voor inzetten.”

Het meest in het oog springende onrecht, is misschien nog wel de seksindustrie in landen als De Filipijnen. Kinderen die zich in groep zes van de basisschool met staartdelingen zouden moeten bezighouden, worden gedwongen om hun lichaam ter beschikking te stellen aan hongerige buitenlanders. “Ronduit afschuwelijk”, zegt Chesron, die benadrukt dat natuurlijk ook het houden van slaven van volwassen leeftijd buitengewoon verwerpelijk is. “Er is nog zo vreselijk veel onrecht in de wereld. Met de moddertocht (‘Mudraise’) van zaterdag in Vijfhuizen willen we geld inzamelen om de strijd tegen slavernij verder op te voeren. We kunnen invloed uitoefenen, echt waar. Als we financiële middelen bezitten om te onderzoeken waar de slaven zijn en daar het lokale rechtssysteem te versterken, is er al heel veel gewonnen. Vaak weten andere mensen wel waar het onrecht plaatsheeft, maar zijn ze bang om het te vertellen .”

Samen met Esmee bracht Chesron begin vorig jaar een bezoek aan Ghana; een ongekend waardevolle ervaring. “We hebben het Voltameer gezien en dan komt het onrecht wel heel dichtbij. We hebben prachtige gesprekken gehad met mensen die verlost zijn van hun slavenleven. Wat ik ook heel bizar vond, was om een slavengevangenis uit de koloniale tijd te bezoeken die onder een grote kerk lag. Onder het gebouw waar het Woord van God werd verkondigd, leefden mensen een verschrikkelijk bestaan. Ik kon dat bijna niet bevatten.”

In Ghana nam Chesron samen met Michaël het eerder genoemde ‘Zorg dat je recht doet’ op. Het nummer verscheen op Youtube en kon op bemoedigende reacties rekenen van trouwe volgers van De Rechtstaat, die de christelijke rapformatie al jaren met gezond fanatisme volgden. Dat Michaël er op 29 mei voor koos om uit het leven te stappen, bracht ontzetting en verdriet in de muziekwereld teweeg. “Uit respect voor mijn vriend en zijn nabestaanden ga ik niet verder op zijn dood in”, zegt Chesron, die aangeeft nog middenin het rouwproces te verkeren.

Dat laatste in ogenschouw nemende, is het dubbel zo knap dat de muzikant zaterdag op het voormalige Floriadeterrein als een waar commando door de blubber zal banjeren. Zes kilometer lang zal Chesron zijn wilskracht en energievoorraad moeten aanspreken. “Ik ben best moe, ik heb een turbulente maand achter de rug. Maar ik heb ook veel zin in de Mudraise. Ik doe aan kickboksen en daarom heb ik best een goede conditie. Ik weet wat het is om af te zien. Maar de variant van twaalf kilometer zag ik even niet zitten. Ik ben al dik tevreden als ik deze zes kilometer fatsoenlijk doorkom.”

“Ik ben trots en blij dat ik het talent van God heb gekregen om muziek te maken”, besluit Chesron. “Ik wil mensen graag raken, beroeren. Daar ga ik na de dood van Michaël natuurlijk mee door. Het is belangrijk dat het Woord van God gehoord wordt en dat mag best op een hippe manier. Ik zou niet weten wat ik zonder muziek moest.”

Zorg dat je, zorg dat je recht doet

Doe je ogen open, kijk de wereld om je heen

Zorg dat je, zorg dat je recht doet

Op een missie naar verandering maar het begint bij één

Wil jij bijdragen aan de MudRaise van Chesron en de missie van IJM?eissie

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties