Tearfund India
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 juli 2021 door Jeffrey Schipper

Christelijk Noodhulpcluster in actie in India en Nepal: "Situatie is nog steeds zorgelijk"

Het is nu ongeveer een maand geleden dat de coronacrisis in India een enorme vlucht nam. Gelukkig laten de laatste besmettingscijfers een dalende trend zien. De druk neemt iets af, hoewel de zorgen nog niet voorbij zijn en er dagelijks nog erg veel mensen overlijden. Dit geldt ook voor Nepal. De organisaties achter het Christelijk Noodhulpcluster houden nauw contact met hun partnerorganisaties in India en Nepal. Anki van Bruggen beantwoordt een aantal vragen namens het Christelijk Noodhulpcluster.

Het is nu ongeveer een maand geleden dat de coronacrisis in India een enorme vlucht nam. Ook in Nepal zijn zorgen. Hoe is de situatie nu in deze landen?
“Het gaat gelukkig met de cijfers de goede kant op”, antwoordt Anki van Bruggen namens het Christelijk Noodhulpcluster. “Het aantal besmettingen lijkt af te nemen (zie onderstaande grafieken) en in met name India wordt steeds meer gevaccineerd. We merken dat de situatie nog steeds zorgelijk is, maar dat de paniek hierover veel minder voelbaar is.”

Welk aangrijpend voorbeeld van mensen die door de crisis zijn getroffen is je bijgebleven?
“Onze landendirecteur India en ook collega’s hebben we nog niet vaak in paniek gezien. In mei kregen we ze echter af en toe huilend aan de telefoon, met een letterlijk een schreeuw om hulp. Iedereen, echt iedereen kende familie en vrienden waar mensen doodgingen. In sommige gevallen was er eenvoudig weg geen medische hulp beschikbaar.”

We hoorden onlangs over een kerk in India die haar deuren voor coronapatiënten als noodhospitaal opent. Hoe proberen christenen de helpende hand te reiken in India en Nepal?
Van Bruggen: “Kerken waarmee onze organisaties contact hadden probeerden zich goed te organiseren om extra hulp te bieden. Via hulporganisaties kwam extra hulp in de vorm van geld, voedsel, emotionele ondersteuning en schoolmaterialen beschikbaar. Die hulp is ook via de kerkelijke hulporganisaties in India verstrekt.

Hier in Nederland wordt relatief veel geklaagd over de coronaregels en het gebrek aan perspectief. Wat zou je aan onze lezers willen meegeven aan de hand van je ervaringen in Azië?
“Het is niet altijd zinvol om rampen in Nederland te vergelijken met rampen in andere landen. Maar we hebben gemerkt dat veel mensen in Nederland zich realiseerden dat ook nu weer de meest arme en kwetsbare mensen het hardste geraakt zijn door de ramp. Er is gul en warm gegeven door mensen in Nederland voor coronahulp in arme landen.

Quarantaine en isolatie in Nederland zijn heel naar. Maar vrijwel iedereen kon eten, werken en communiceren. Voor gezinnen in India en Nepal betekende quarantaine geen werk, geen voorraden, geen eten.”

Neem een kijkje op de site van het Christelijk Noodhulpcluster

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen