Kerk in Canada
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 juli 2021 door Redactie

Weer massagraf ontdekt bij internaat in Canada; kerken in de brand als mogelijke wraakactie

Opnieuw is er in Canada een massagraf met kinderen gevonden in de omgeving van een katholiek internaat voor inheemse kinderen. Het gaat om 182 kindergraven bij de katholieke school in Cranbrook. Als vermoedelijke reactie werden er opnieuw kerken in de brand gestoken.

Het is al de derde keer in korte tijd dat er kindergraven zijn gevonden. Eerder werden er in Canada bij twee andere voormalige katholieke internaten massagraven gevonden. Het gaat inmiddels om bijna duizend graven. Naar schatting werden er tussen het begin van de twintigste eeuw en 1970 rond de 150.000 inheemse kinderen gedwongen naar in totaal 139 kostscholen te gaan in Canada. Zo moesten zich op deze manier de ’Europese cultuur’ eigen maken. Het kostte het leven van veel kinderen.

In Canada is de verontwaardiging over deze gebeurtenissen groter dan ooit. De regering kwam al in 2008 met een officieel excuses aan de inheemse groeperingen en erkende het leed dat zich zolang op de scholen had afgespeeld. Kinderen werden er zowel geestelijk als fysiek mishandeld. Zo kregen ze klappen als ze spraken in hun moedertaal. Sommigen noemen het een poging tot genocide.

De woede van veel mensen richt zich op de katholieke kerk. Dat hebben verschillende kerken in Canada reeds ervaren. Sinds de graven zijn ontdekt zijn er namelijk diverse katholieke kerken in de brand gevlogen. Autoriteiten vermoeden dat de branden zijn aangestoken. Ook na deze meest recente ontdekking, gingen er weer twee kerken in vlammen op, volgen persbureau AFP.

Foto: een kerk in Canada

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen