LHBTI vlag Spanje
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 juli 2021 door Redactie

Nieuwe transgenderwetgeving Spanje "zorgwekkend" volgens Spaanse Evangelicale Alliantie

De Spaanse regering neemt een nieuwe transgenderwetgeving aan. Transgenders kunnen nu op 'verzoek' hun geslacht officieel wijzigen in het bevolkingsregister, zonder medische verklaring of verder onderzoek, meldt Evangelical Focus. "De nieuwe wetgeving is erg zorgwekkend", reageert voorzitter van de vrouwenbeweging van de Spaanse Evangelicale Alliantie (Alianza Evangélica Española, AEE) Asun Quintana.

"Ten eerste wil ik benadrukken dat transgenders recht hebben op democratische rechten, net als iedereen. Maar het moet ook duidelijk wezen dat deze wetgeving geen haat richting mensen met andere ideeën of kritiek op de wetgeving veroorzaakt", aldus Quintana. Spaanse christelijke organisaties die tegen of kritisch op de wetgeving waren werden in het maatschappelijke debat volgens Quintana weggezet als haatdragend.

"Als christenen zou de kwestie ons moeten bezighouden, omdat het ernstige gevolgen heeft en vooral onze kinderen onbeschermd laat. De beste manier om ons te verzetten tegen deze wet, is op een assertieve en respectvolle manier. We moeten ons wapenen met stevige, juridische, psychologische en wetenschappelijke argumenten, zonder ons fanatiek te focussen op de religieuze kwesties", stelt Quintana.

Quintana uit kritiek op verschillende aspecten van de nieuwe wetgeving. Zo worden minderjarigen niet goed in bescherming genomen volgens de Spaanse christen. Vanaf 12 jaar oud kan een kind een verzoek indienen voor een rechtsmatige naamswijziging en vanaf 16 jaar oud kan een kind zijn geslacht wijzigen. "De wet is vol van ideologie… ouders kunnen geen verantwoordelijkheid meer nemen over hun kinderen", aldus Quintana.

De voorzitter van de christelijke vrouwenbeweging van de AEE ziet samen met andere feministen een bedreiging voor Spaanse vrouwen. "Door genderloosheid te stimuleren, worden vrouwen kansloos gemaakt", stelt Quintana. "Het zelf bepalen van je gender zorgt ervoor dat verschillen tussen mannen en vrouwen verdwijnen en vrouwen als het waren worden uitgewist wanneer zij worden 'opgenomen' in het mannelijk geslacht."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen