Transgendervraagstuk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 juli 2021 door Gereformeerde Bond

Gereformeerde Bond geeft brochure uit over pastorale omgang met transgenders

Hoe geef je pastorale zorg aan gemeenteleden die lijden aan genderdysforie, een voortdurende onvrede met het bij de geboorte vastgestelde geslacht en onbehagen over de bijbehorende genderrol? In toenemende mate is deze vraag voor kerkenraden actueel. Om die reden brengt het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond de brochure ‘Genderdysforie'.

Een handreiking aan kerkenraden met het oog op het pastoraat’. We onderscheiden ‘genderdysforie’ nadrukkelijk van ‘genderideologie’, waarin het denken centraal staat dat het biologische verschil tussen man en vrouw geen betekenis voor je identiteit heeft.

De brochure opent met een vraaggesprek van P.J. Vergunst met transgender Elbert Bot. Daarna volgt een hoofdstuk over Bijbel en transseksualiteit (dr. J. Hoek), een bijdrage vanuit medisch-psychologische optiek (dr. P.J. Verhagen), een ethische bezinning (dr. ir. H. Jochemsen) en een pastoraal hoofdstuk (dr. M.J. Kater). We sluiten af met een pastorale routekaart. Samen met ds. P. Nobel vormden deze auteurs de werkgroep die de brochure schreef.

De brochure wordt gedragen door het verlangen dat de inhoud tot zegen voor velen zal zijn, dat in de gebrokenheid van het menselijke bestaan het goede leven gezocht en gevonden mag worden, een leven bij Gods geboden én beloften.

De brochure is hier te bestellen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

N
Brochure heb ik al in huis. De gebrokenheid komt sterk naar voren. Goed initiatief van de G.B. . Leert vooral om niet te snel met het vingertje omhoog te gaan. Meer pastorale bewogenheid is dan beter op zijn plaats.
M
Goed dat hier aandacht voor is! Brochure hinkt op twee gedachten, enerzijds gebrokenheid en vandaaruit oproep tot aanvaarding en acceptatie van transgender personen in hoofdstukken door GB-auteurs, anderzijds afwijzing van medische transitie tot aan toepassen van tucht toe in pastorale praktijk in hoofdstukken door CGK-auteurs. Met tweede lijn ben ik niet blij, ook al begrijp ik de noodzaak tot kritisch denken. Over eerste lijn zeg ik: luister nog beter naar transgenders, niet allen herkennen zich in gebrokenheid-model, staan er positiever in.