VN
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 juli 2021 door Redactie

Hongarije boycot als eerste EU-lidstaat 'antisemitische VN-conferentie'

Hongarije heeft als eerste lidstaat van de Europese Unie aangekondigd dat ze de Durban Wereldconferentie tegen racisme gaan boycotten. Over deze conferentie van de VN hangt al jaren een zweem van antisemitisme.

De regering van Hongarije stelt daar niets mee te maken te willen hebben. In een brief legt de minister van Buitenlandse Zaken uit dat men een ”zero tolerance-beleid” voert op het gebied van antisemitisme en dat men dit ook internationaal wil uitstralen. Daarom zal men niet aanwezig zijn op de bijeenkomst ter ere van de twintigste verjaardag van de goedkeuring van de Verklaring en het actieprogramma van Durban.

Op de allereerste Wereldconferentie tegen racisme in 2001, ook wel Durban I genoemd, ontstond ophef toen ’het zionisme’ gelijk werd gesteld aan racisme. De Verenigde Staten en Israël besloten zich terug te trekken uit de conferentie die volgens hen een antisemitisch karakter had en eenzijdig anti-Israël was. Palestijnen worden consequent ”slachtoffers van racisme, rassenhaat en vreemdelingenhaat”, genoemd en Israël werd eerder betiteld als een ”racistische apartheidsstaat’.

Nieuwe edities in 2009 en 2011 werden door meer landen geboycot waaronder Nederland. De vierde editie wordt reeds geboycot door Verenigde Staten, Israël, Canada, Australië en het Verenigd Koninkrijk. Hongarije sluit zich daar dus bij aan. Of Nederland meedoet aan de boycot is nog niet bekend.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

R
Hulde voor Hongarije! Nederland met Kaag en haar Palestijnse man zal zeker niet meedoen met de boycot...
Heel goed van Hongarije.

De Durbanconferentie is net zoiets als de UNHCR, VN, UNESCO( regelmatig); anti Israël.

Allemaal kolfjes naar Kaags hand.
K
Natuurlijk doet Nederland mee. Zeker zolang Sigrid Kaag minister is. Lekker een klein land wat zich probeert te verdedigen
Toon meer antwoorden (1)