Steven Poot
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

30 juni 2021 door Steven Poot

Het nieuw Jeruzalem: wat moeten we ermee?

Het nieuw Jeruzalem? Zoals Rien van der Maas zelf al aangeeft in zijn boek, maar wat ik ook zelf moest toegeven, is dat het ‘nieuw Jeruzalem’ veel vragen oproept. Vragen die niet makkelijk beantwoord worden. Al meer dan tien jaar geleden mocht ik Rien leren kennen en zijn hart voor God en anderen blijft mij verbazen. In de afgelopen jaren is hijzelf meegetrokken en trekt hij anderen mee om meer te zien van God, Zijn Koninkrijk en vooral het nieuw Jeruzalem. En nu mogen we op papier, maar vanuit zijn hart, die trektocht meelopen.

Het nieuw Jeruzalem (zie o.a. Openb. 3 en 21) wordt door velen in de verre toekomst geplaatst. Het is nog ver van ons vandaan en zal pas na Jezus' wederkomst en eindoordeel toegankelijk worden of letterlijk neerdalen vanuit de hemel. Dat is de futuristische uitleg van de Bijbel, maar de partieel preteristische uitleg zegt iets anders. Die geeft aan dat de drama’s van Openbaring reeds hebben plaatsgevonden bij de verwoesting van Jeruzalem in 70 na Christus, maar dat het eindoordeel nog gaat plaatsvinden (zie Openbaring 20:7-15). En dus zegt Rien terecht over deze futuristische uitleg: hoe kan Openbaring dan spreken over bomen in het nieuw Jeruzalem die ‘tot genezing zijn van de heidenvolken’ (Openb. 22:2), of dat mensen die Zijn wil niet doen buiten de stad moeten blijven, maar altijd binnen mogen komen als zij zich bekeren (Openb. 21:25, 22:14-15)? Na het eindoordeel zouden die dingen toch niet meer moeten kunnen?
En in Hebreeën 12 wordt gezegd dat de mensen reeds gearriveerd zijn bij het nieuw Jeruzalem. Dus hoe zit dat dan?

Mensen hebben het over het duizendjarig rijk tot Christus terugkomt of het groeiende Koninkrijk van God op deze aarde. Rien zegt: dat is het nieuw Jeruzalem! God biedt ons de constante mogelijkheid om een stad/plek binnen te treden waar we God mogen ontmoeten. Of zoals in het boek staat: “Het nieuwe Jeruzalem is één grote belofte en mogelijkheid om permanent en onbeperkt samen met God te leven.”

Een mooie theorie hoor ik u al zeggen, maar wat dan nog? Wat betekent dat voor mij?
Wat ik nu zo mooi vind aan dit boekje is dat Rien de theorie en theologie uitlegt, maar daarna de ervaringen deelt die mensen met God hebben in het nieuw Jeruzalem. Hij brengt de theologie van het hoofd naar het hart. Mijn aanmoediging zou zijn om eens een stuk van zijn trektocht mee te lopen, want ik geloof vast en zeker dat deze in het nieuwe Jeruzalem mag eindigen!

Bovenstaand verhaal van Steven Poot is gebaseerd op Leven vanuit het nieuwe Jeruzalem van Rien van der Maas. Lees ook: "Ik wist nooit wat ik met Openbaring aan moest".

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Als wij gedoopt zijn in Gods geest, woont God (zo) in ons. Wij zijn dan zijn woning en samen met vele andere gelovigen vormen we zo een (geestelijke) stad, die immers bestaat uit een clustering van woningen. Deze stad heet het nieuwe of het hemelse Jeruzalem, die neerdaalt vanuit de hemel, wat wil zeggen dat God hierin zichtbaar en herkenbaar wordt voor de mensen. Je kunt dit ook vergelijken met het gelijkvormig worden van de gelovigen aan Jezus Christus, of het openbaar worden van de zonen van God. 'God alles in allen'!
Weer zo'n simpele vergeestelijke uitleg, waaraan we beter geen aandacht kunnen besteden. Gelovig en met geduld de Bijbel onderzoeken met hulp van anderen, die meer te zeggen hebben, is mijn advies.
S
Wat bedoel je precies met 'zo'n simpele vergeestelijke uitleg'? Want jij denkt dat een stad van 2,100 km hoog, breed en lang realistisch gezien letterlijk moet worden uitgelegd?
Toon meer reacties (1)