Tom de Nooijer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 juni 2021 door Jeffrey Schipper

Groeien ChristenUnie en SGP steeds verder uit elkaar? - CIP Podcast

De Rotterdamse ChristenUnie-fractie gaat in 2022 zonder de SGP de verkiezingen in. Lijsttrekker Tjalling Vonk (CU) constateert dat de twee partijen steeds verder uit elkaar groeien. In de CIP Podcast reageert SGP-raadslid Tom de Nooijer.

De Nooijer spreekt van "een zorgwekkende ontwikkeling". "Dat er tussen beide partijen steeds meer afstand ontstaat valt niet meer te ontkennen. Ik kijk de ChristenUnie daarop aan. Deze partij heeft voor eerdere scheidingen in het Europees Parlement en in de Provinciale Staten van Zuid-Holland het initiatief genomen en nu doet men dat opnieuw in Rotterdam. Er worden allerlei landelijke onderwerpen zoals de islam en LHBTI bij gehaald om dat de onderwerpen. Als gemeenteraadslid in Oldebroek wil ik het zoveel mogelijk over lokale onderwerpen hebben. Landelijke thema's zouden niet ter zake moeten doen. Het is niet nodig om dat erbij te betrekken."

"Het is niet zo dat de laatste jaren de SGP is veranderd", maakt De Nooijer duidelijk. "Tjalling Vonk verwijst naar het LHBTI-standpunt van onze partij, op basis van de Nashvilleverklaring (ondertekend door Kees van der Staaij, red.). Zo denkt de SGP er sinds haar oprichting over. We zien nu dat de CU aan het schuiven. Intern accepteert een steeds grotere groep, ondersteund door amendementen op het partijcongres, bijvoorbeeld het homohuwelijk. Het is duidelijk dat samenwerking met een traditioneel-christelijke partij als de SGP op steeds meer plaatsen wringt. De ChristenUnie zou zich moeten afvragen wat dit over hen zegt."

Beluister het volledige fragment vanaf minuut 1:45

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.

Foto: RMU / Judith Leroy Fotografie


CIP Podcast
- Zijn evangelisch-charismatische christenen vatbaar voor complotdenken? Martin Koornstra antwoordt
- Coronaregels om ongevaccineerden onder druk te zetten: goed idee? - CIP Podcast
- Gesprek over The Great Reset komt op gang: goed nieuws? - CIP Podcast
- Waren de reclamespotjes over abortus echt zo schokkend? - CIP Podcast
- Volgens Laurens van der Tang is The Great Reset niet onschuldig: "Laten we waakzaam zijn"
Meer over CIP Podcast »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

G
Zo is dat! De CU is bezig dezelfde gang te gaan als het CDA in het verleden. De 'C' kan vervallen. Wat overblijft zijn partijen die graag deelnemen aan de macht in de overtuiging daar nog het verschil te kunnen maken. Alhoewel ik de SGP vaak 'slappe hap' vindt in stellingnames en stemgedrag is dat de enige partij die nog resteert als getuigenispartij.
W
De Nooyer zou zich in zelfreflectie eerst moeten afvragen wat dit over hem en de SGP zegt, ipv met de vinger te wijzen: begin bij jezelf en kom niet aanzetten met: 'zo hebben wij er altijd over gedacht'. Veel te makkelijk. Het geloof en het leven staan niet stil. Als je denkt als de Amish, leef dan ook zo. Schaf dan niet de nieuwste auto en de nieuwste technologie aan en bewerk de aarde zoals je verre voorgeslachten...dan heb ik er respect voor (Amish)
B
Veel mensen verwarren een christelijke politieke partij met een kerk, waar het gaat om geloofsopbouw en getuigenis. Christen politici, hebben een andere opdracht nl. om de voorliggende politieke problemen en vraagstukken helpen op te lossen vanuit een Bijbels perspectief. Ik denk dat zowel de SGP alsook de CU dat proberen te doen. De verschillen tussen beide zijn op het gebied van het mensbeeld. SGP behoudend liberaal en CU vooruitstrevend en sociaal.