Seksueel misbruik
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 juni 2021 door Redactie

Misbruikschandaal katholieke kerk Polen neemt gigantische vormen aan: 368 meldingen in twee jaar

Wederom zijn er ernstige misstanden binnen de Rooms-Katholieke Kerk naar buiten gekomen. In een recent verschenen rapport maakt de Poolse katholieke kerk namelijk bekend dat er in de afgelopen drie jaar maar liefst 368 meldingen van seksueel misbruik zijn gedaan. In totaal zouden 292 geestelijken binnen de Poolse kerk zich tussen 2018 en 2020 vergrepen hebben aan kinderen.

Het overgrote merendeel van de meldingen rondom seksueel misbruik zijn inmiddels na onderzoek al bestempeld als ’betrouwbaar’. De cijfers rondom misbruik lijken in de Poolse kerk niet te dalen maar blijven hoog. Adam Zak, die belast is met het onderzoek naar misbruik van minderjarigen binnen de kerk, maakt zich daar ernstige zorgen over. Hij stelt dat bewustzijn en preventie op dit moment ontzettend belangrijk is om seksueel misbruik van minderjarigen door geestelijken aan te pakken.

Extra pijnlijk voor de kerk in Polen is dat verschillende kerkelijke leiders signalen van seksueel misbruik genegeerd hebben. Ze zouden niet hebben ingegrepen. Recent werden daarvoor al enkele Poolse bisschoppen bestraft en uitgesloten van kerkelijke ceremonies. Na dit meest recente rapport heeft ook de bisschop van Legnica zijn aftreden aangekondigd. Hij zou op de hoogte zijn geweest van verschillende misbruikzaken en deze hebben verdoezeld. Ook wordt er nog onderzoek gedaan naar andere (aarts)bisschoppen. Dat geldt niet voor aartsbisschop Wojciech Polak, die het hoofd is van de katholieke kerk. Hij bood naar aanleiding van het nieuwe rapport wederom zijn excuses aan en vroeg vergeving aan de slachtoffers.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

T
Het celibaat is de angel van een hele hoop ellende binnen de RK. Het celibaat dient dan ook zo snel mogelijk opgeheven te worden. De ellende die het celibaat in de geschiedenis heeft veroorzaakt is niet te bevatten. Het is een gedroch, dat volledig in strijd is met de schepping van de mens.