politie pakistan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

29 juni 2021 door Redactie

Levenslange gevangenisstraf voor Pakistaanse christen ondanks vervalst bewijs voor godslasterende sms

Vier jaar na zijn veroordeling tot levenslang voor godslastering eiste de radicale moslim Ibrar Ahmed Khan dat de Pakistaanse christen Zafar Bhatti ter dood veroordeeld moest worden. Het hogere beroep van de aanklager is afgewezen door de rechter, meldt Morning Star News. De Pakistaanse christen moet nog steeds zijn levenslange straf uitzitten, ondanks de valse bewijslast en het ontbreken van bewijs voor het verzenden van een godslasterende sms door Bhatti.

Bhatti werd in 2017 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor godslastering. De Pakistaanse christen zou volgens radicale moslim Khan een godslasterende sms hebben verstuurd, wat verboden is volgens de Pakistaanse godslasteringswetten. Bewijs voor het verzenden van de sms door de christen ontbreekt. Het nummer dat de sms verzond is drie keer geactiveerd, waarvan twee keer door familieleden van Khan en één keer door Khan zelf. 

Khan was niet tevreden met de veroordeling van Bhatti tot levenslang. Hij ging vorig jaar in hoger beroep en eistte dat Bhatti ter dood veroordeeld zou worden door de rechter. De rechter was niet in staat de sms in rechtstreeks verband te brengen met Bhatti, maar bleef bij de veroordeling van de christen tot een levenslange gevangenisstraf.

Christenen in Pakistan hebben het zwaar te verduren. Het land staat op plek 5 op de ranglijst christenvervolging van Open Doors. De christelijke belangenbehartiger voor vervolgde christenen stelt dat christenen in Pakistan leven als tweederangs burgers. In het islamitische land zijn strenge godslasteringswetten. Wanneer een christen wordt aangeklaagd voor het beledigen van Allah of Mohammed, kan dit leiden tot een levenslange gevangenisstraf of zelfs de doodstraf. Een bekend voorbeeld van een onterechte aanklacht voor godslastering is de zaak van Asia Bibi.

In 2009 wordt Asia Bibi opgepakt wegens blasfemie. De reden: ze had een woordenwisseling met enkele moslima’s over een beker water. Daarbij zou Bibi volgens de vrouwen de profeet Mohammed hebben beledigd. Ze wordt aangeklaagd, gearresteerd en schuldig bevonden aan het overtreden van de blasfemiewet in Pakistan. Daar staat in dit land de doodstraf op. Wat volgt zijn acht lange jaren in de dodencel. Wereldwijd wordt er voor haar vrijlating gelobbyd en langzaam maar zeker groeit Bibi uit tot het symbool van christenvervolging.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen