Wil Hartog
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

28 juni 2021 door Hour of Power

Oud-winnaar van de TT in Assen kwam tot geloof na fikse brand: "Opeens snapte ik het"

Motorcoureur Wil Hartog won ooit de TT van Assen op een regenachtige dag tegen alle verwachtingen in. Zo zit het leven van Hartog vol verrassingen en avontuur, want net als bij die wedstrijd in Assen vond hij tegen alle verwachtingen in het geloof in God! Hij vertelt erover bij Hour of Power: “Een maand na een grote brand waarbij het grootste gedeelte van ons bedrijf in vlammen op ging, zat ik in de Crystal Cathedral.”

Stichting Hour of Power heeft als missie om door middel van de moderne massamedia de liefde van Christus door te geven. Iedere zondag te zien op RTL5 om 8:00 en 9:00!
Ik ontvang graag de nieuwsbrief van Hour of Power

Als Hartog gevraagd wordt naar zijn raceverleden beginnen zijn ogen te stralen: “Mijn grootste heldendaad is toch wel de TT overwinning op 25 juni 1977, de mooiste dag van mijn leven, totaal onverwacht en eigenlijk onmogelijk als privé-coureur met een productiemotor tussen de fabrieksmotoren. Ik was ook nog ziek, die donderdag lag ik nog op bed en vrijdag zat ik aan het ontbijt om een noodzakelijke tijd neer te zetten. De wereldkampioen, Berry Sheene, kwam naar m’n ontbijttafel en vroeg wat er aan de hand was. Ik legde het aan hem uit en hij zei: ‘Dat heb ik ook weleens, ik heb een drankje voor je dat goed helpt’. Ik nam het en inderdaad, het ging beter die dag. Toen begon het nog te regenen ook en toen ontstond er een heel bijzonder moment. Ik dacht: als ik het niet met mijn snelle startprocedure doe val ik om. Bij de eerste bocht kwam er een zinnetje in mij naar boven: ‘Als het op Assen regent, is het niet glad’. Dat heeft mij het vertrouwen gegeven om sneller te gaan racen.”

Doorzettingsvermogen
In totaal heeft Hartog vijf grandprixs gewonnen gedurende zijn carrière. Dat heeft hem ook later in het leven nog voordeel opgeleverd. Hartog: “Ik heb vijf overwinningen voor het wereldkampioenschap geboekt en dertien Nederlandse kampioenschappen. Ik heb een geweldige raceloopbaan gehad en die naamsbekendheid heeft ook ontzettend geholpen in het bedrijf dat we hebben, een grasdrogerij. Mijn vader begon de grasdrogerij omdat hij niet zijn hele leven lang op de boerderij wilde werken. Je hebt er doorzettingsvermogen nodig, moet er alles voor doen en laten om te willen winnen.”

Ook met het bedrijf wil Hartog dus ‘winnen’ en hanteert hij steevast vier wetten: de wet van de Liefde, de wet van de Nederigheid, de wet van de Barmhartigheid en de wet van de Arbeid. “Respect voor een ieder. De sterksten moeten de zwakkeren helpen en iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen levensbehoefte. Iedereen moet in zijn eigen levensonderhoud voorzien, indien mogelijk.”God is voor mij een Man van Liefde. Als je het geloof in God hebt, dan heb je vertrouwen in het leven.

"God is voor mij een Man van Liefde. Als je het geloof in God hebt, dan heb je vertrouwen in het leven"

Dr. Schuller
Die wetten hebben er mede aan bijgedragen dat zijn bedrijf zeer succesvol is geworden. Aan het einde van de uitzending verrast Hartog Hour of Power dan ook met een check van maar liefst 10.000 euro ter ondersteuning van het programma. De zakenman is dan ook groot fan van het programma en heeft er naar eigen zeggen veel aan te danken: “Kerstavond 1999 ontmoette ik een bijzondere dame. Ze was de dochter van vrienden en verloor eerst haar man en later haar vriend. Ik heb ontzettend veel respect voor haar gekregen. Ze leerde mij: ‘Het leven moet je voelen’. Ze heeft mij veel kracht gegeven. Want in 2001 hadden we een grote brand op ons bedrijf waardoor het grootste gedeelte weg was. Zij heeft mij er in die moeilijke tijd doorheen getrokken. Een maand later belandden we in de Crystal Cathedral. Dat was voor mij fantastisch. Ook als ondernemer had ik veel bewondering voor dr. Schuller. Beginnen op een parkeerplaats en dan als ondernemer zijnde de Crystal Cathedral bouwen, daar heb ik enorm veel respect voor.”

Hoe kwam Hartog dan uiteindelijk zelf bij God terecht? “In die tijd is dat gekomen. Ik ging terugkijken op wat mij in het verleden was overkomen. Opeens snapte ik het. Als je naar je gevoel luistert, dan word je geholpen. God is voor mij een Man van Liefde. Als je het geloof in God hebt, dan heb je vertrouwen in het leven. Het is nu veel gemakkelijker geworden. Ik begin mijn dag met gebed. Ik vraag om steun, ontspanning maar ook om beheersing. Want ik ben een impulsief persoon en als er spanningen zijn kan ik nogal impulsief reageren. Maar dit helpt me. Daardoor blijf ik altijd weer terugkomen en vraag ik mij bij alles af wat God ervan zou vinden.”

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

R
Had ik nooit verwacht.