Paus Franciscus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 juni 2021 door Patrick Goede

Paus prijst priester die lhbti-katholieken in zijn gemeente opneemt

Een uitgesproken voorstander van de betere behandeling van de lhbti-gemeenschap in de kerk, dat is de katholieke priester James Martin. Paus Franciscus uit zijn goedkeuring aan de priester middels een brief. "Ik wil je bedanken voor je pastorale werk en je vaardigheid om dichtbij mensen te komen. Een nabijheid die ook Jezus had en die de nabijheid van God reflecteert", zegt de paus in de brief die Martin op Twitter openbaar maakte.

Het werk van priester James Martin wordt door de paus omschreven als "het continu trachten Gods werkwijze te imiteren." Die werkwijze en stijl van God zou uit 'nabijheid, compassie en zachtmoedigheid bestaan volgens de Paus: "Nabijheid, compassie en zachtmoedigheid".

"Je bent een priester voor alle mannen en vrouwen, net als dat God een Vader is voor alle mannen en vrouwen", zegt de paus verder over de priester. Tot slot zegt hij te zullen bidden voor de kudde van priester Martin en hij vraagt zelf ook om gebed. De relatie tussen de paus en lhbti-gemeenschap is wisselend. Het ene moment wordt paus Franciscus geprezen om zijn progressievere benadering. Op het andere moment gaan de veranderingen op het gebied van lhbti-acceptatie niet snel genoeg.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Zoals ik met betrekking tot de Mozaïek gemeente eerder opmerkte inzake de LHBTI acceptatie, denk ik dat de paus zich ook moet buigen over deze vraagstukken en zich in zijn geheel zou moeten uitspreken waar de grens van deze acceptatie ligt in relatie tot het Schriftgezag. Staan voor wat je belijdt en gelooft, kan zo maar betekenen dat je uit liefde zaken accepteert en daar heel ver in gaat, maar bij een verzoek om een huwelijksinzegening tussen twee mensen van hetzelfde geslacht, je tegen Bijbelse grenzen aanloopt. Openheid is een must.
K
Iets als "schriftgezag" kent de roomse kerk niet. Die grens zit in de rooms-katholieke leer. Daar kan de Paus niet om heen.

Het inzegenen, nog het zegenen heeft een Bijbelse oorsprong. Het komt domweg niet voor in de bijbel als iets dat op die manier moet. Het hele begrip van huwelijk als een instelling van God tussen één man en één vrouw is hooguit 1000 jaar oud. Daar voor was het gewoon puur een burgerlijke aangelegenheid.