Pastor Mike Todd Tulsa race massacre
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

28 juni 2021 door Patrick Goede

Kerk betaalt overlevenden racistische moorden honderd jaar later 200.000 dollar per persoon

Pastor Mike Todd van de Transformation Church in Tulsa heeft de overlevenden van de racistische massaslachting in 1921 200.000 dollar per persoon uitgekeerd namens de kerk. In Tulsa kwamen destijds honderden om en nog eens duizenden raakten dakloos. "Herstel is geen politiek woord. Het is een actie om te herstellen wat verwoest is", laat de pastor optekenen bij de Christian Post.

Gedurende de achttien uur durende slachting van 31 mei tot 1 juni 1921 vond de Tulsa Race Massacre plaats. Een bende witte mannen viel toen de woningen en bedrijven in de zwarte wijk Greenwood in Tulsa aan. Honderden zwarte mensen kwamen om en duizenden raakten huis en haard kwijt. Het was één van de ergste incidenten van raciaal geweld in de Verenigde Staten.

De pastor, die hoopt dat kerken zijn voorbeeld zullen volgen als het gaat om het herstellen van ernstige misstanden uit het verleden, liet onderzoek doen naar de overlevenden van de massaslachting. Uiteindelijk bleken er nog drie in leven te zijn: Viola Fletcher (107); Hughes Van Ellis (100) en Lessie Randle (106). "Dank jullie wel dat jullie het overleefd hebben, zonder jullie had ik deze kerk niet kunnen overnemen. Het is het seizoen van herstel en de verandering begint in de kerk", zegt Todd.

Het bedrag van 200.000 dollar per persoon staat symbool voor het bedrag van een huis in die omgeving. "We kunnen vandaag niet alles herstellen wat jullie is afgenomen maar we kunnen wel een nieuw zaadje zaaien", aldus pastor Mike Todd. Tranformation Church doneerde afgelopen zondag in totaal 1,2 miljoen dollar aan goede doelen. 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen