Antoinette Karels
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

30 juni 2021 door Jeffrey Schipper

Antoinette Karels: "Jezus begon bij een bruiloft en komt terug om bruiloft te vieren"

“Het eerste optreden van Jezus begon bij deze bruiloft. En straks komt Jezus opnieuw terug om bruiloft te vieren en neemt Hij weer wijn”, merkt Antoinette Karels op. Ze is ervan overtuigd dat God haar aanspoorde om een boekje te schrijven met overdenkingen en kleurplaten over wat de Bijbel over het huwelijk zegt. Ze beantwoordt een aantal vragen naar aanleiding van Biddend kleuren - Getekend voor een Bijbels huwelijk.

Op welke manier werd je door God bepaald bij het thema huwelijk? En waarom was je in eerste instantie niet enthousiast?
“Ik ben drie jaar geleden gescheiden, wat niet mijn keuze was. Ik hield nog steeds van mijn echtgenoot. Dus dit thema was niet wat ik zelf wilde. Ook niet omdat het misschien voor sommige mensen verkeerde gedachten kon oproepen naar mij toe, alsof ik op deze manier mijn ex negatief wilde neerzetten. Dat is absoluut niet mijn bedoeling!!!

God bracht het steeds terug in mijn gedachten, ikzelf zat eerst te denken aan de Psalmen of de natuur uit de Bijbel als onderwerp. Maar God gaf het huwelijk als thema aan mij, onder andere via Bijbelteksten, preken, liederen en ideeën.

"God gaf het huwelijk als thema aan mij, onder andere via Bijbelteksten, preken, liederen en ideeën."

Op een bepaald moment kwam er een onderwerp wat ik absoluut niet wilde behandelen. Dat kwam voor mij heel dichtbij. Het hoofdstuk over de bron. Over relaties met een ander en je kledingstijl. Dit kwam voor mij heel dichtbij. Ik had het eerst geschreven, maar was niet tevreden. Alles verwijderd. Ik doe het niet, ik sla dit over. Maar daar dacht God anders over. Ik luister altijd ‘s morgens naar de app Eerst dit. Het ging over de Psalmen die week. Maar prompt de volgende dag nadat ik besloot dat onderwerp over te slaan, ging het onderwerp over Spreuken. De waarschuwing tegen de vreemde vrouw. Oké, dan behandel ik het wel God, maar hoe moet ik het schrijven? De volgende dag ging het onderwerp verder, maar deze keer met het antwoord hoe ik het kon benaderen. God helpt als je het zelf niet kunt. Zo is dat hoofdstuk ontstaan.”

Je schrijft onder meer over de totstandkoming van het huwelijk in het vroegere Israël. Waarom is het ook voor christenen anno 2021 relevant om hierover meer te weten te komen?
“Omdat God dit zo mooi en liefdevol uitwerkt in het zoeken naar ons. Hoe Hij de cultuur uit de Bijbel gebruikt om de bruid van Zijn Zoon te vinden en klaar te maken voor de grote bruiloft. Het is niet zomaar dat het zo ging en gaat in Israël. Je kunt hier zo goed Zijn bedoeling in zien. De heenwijzing naar Jezus als onze bruidegom. Zoals de jongen klopt op de deur en het meisje moet kiezen om open te doen. Zo klopt Hij ook op onze deur en hebben wij te kiezen of we opendoen of niet. Het geeft de christenen van nu meer inzicht in Zijn liefde voor ons.”

"Schaam je niet voor elkaar wanneer je nog nooit hardop hebt gebeden. Dit maakt jullie relatie samen en ook met God zoveel sterker."

De bruiloft is in de Bijbel een populair beeld en een afspiegeling van de relatie tussen God en Zijn gemeente. Kun je een Bijbelverhaal over een bruiloft delen dat je heeft geïnspireerd en waarom?
“De bruiloft te Kana. Het eerste optreden van Jezus begon bij deze bruiloft. Hij hielp de bruidegom om niet te schande gezet te worden door voor wijn te zorgen. Anders was het een teken dat de bruidegom niet voor zijn bruid kon zorgen. Jezus begint met een bruiloft en wijn. Hij eindigde Zijn leven op aarde met de beker wijn waarmee Hij hetzelfde zei als wat de jongen tegen het meisje zegt wanneer ze hun belofte verbinden met de beker wijn: ‘Ik zal deze beker niet meer drinken tot het moment dat we weer samen zijn, tot de bruiloft.’ En straks komt Jezus opnieuw terug om bruiloft te vieren en neemt Hij weer wijn.”

Wat zou je vanuit je eigen ervaringen willen meegeven aan mensen die trouwplannen hebben of pasgetrouwd zijn?
“Als je trouwplannen hebt, wees ervan overtuigd dat het Gods wil is dat jullie samen verder gaan. Ga het huwelijk in samen met God. Betrek Hem bij alles. Maar ga ook samen een relatie met Hem aan. Samen bidden, samen Bijbellezen, samen je geloof met elkaar delen, de vragen, de ontdekkingen. Dat maakt jullie huwelijk alleen maar sterker. Schaam je niet voor elkaar wanneer je nog nooit hardop hebt gebeden. Het is spannend de eerste keer, vooral als je dat niet gewend bent van huis uit. Maar dit maakt jullie relatie samen en ook met God zoveel sterker. Geniet van elkaar, dank God voor elkaar en zegen elkaar.”

Klik hier om het boek van Antoinette Karels te bestellen

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen