Tom de Nooijer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 juni 2021 door Jeffrey Schipper

Predikant spreekt zich uit tegen 'Koning voetbal': terecht of overdreven? - CIP Podcast

Vanwege het EK voetbal worden steeds meer Nederlanders besmet met het Oranje-virus. Ds. P. L. D. Visser uitte zijn zorgen over naar aanleiding van de vele oranje vlaggetjes op allerlei plaatsen. Heeft de christelijke gereformeerde predikant een punt? SGP-raadslid Tom de Nooijer spreekt zich uit in de CIP Podcast.

"Ik snap het signaal dat de dominee hiermee afgeeft", vertelt De Nooijer. "Visser zegt verwijzend naar de Bijbel dat niemand twee heren kan dienen. Die twee heren zijn dan in dit geval koning Jezus en 'koning Voetbal'. Mensen kunnen hun leven zo inrichten dat het alleen om voetbal draait. Dat zie je tijdens een EK voetbal, maar bijvoorbeeld ook als Ajax ver komt in de Champions League. Sommige voetballiefhebbers kunnen het dan bijna nergens anders over hebben. In dat geval snap ik het statement van de dominee. Ik herken die leegte. Vreugde die voetbal geeft is heel tijdelijk."

"De andere kant is dat voetbal en geloof elkaar niet in de weg hoeven te staan. De Oranje-koorts die nu heerst kun je ook als iets onschuldigs zien. Het kan de sociale cohesie in de buurt versterken en dat heeft iets moois. Het is goed om als christen jezelf af te vragen of de energie en tijd die je in voetbal steekt afbreuk doet aan je relatie met God. Breng je daardoor minder tijd met Hem door? Heb je in je hoofd minder ruimte voor je geloof? Als het antwoord 'ja' is het goed om je af te vragen of je je leven anders moet inrichten."

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.

Foto: RMU / Judith Leroy Fotografie


CIP Podcast
- "D66-minister vergroot met diversiteitsgedram kloof met christenen" - CIP Podcast
- "Zoektocht naar vermiste evangelist laat kracht van vriendschap zien" - CIP Podcast
- Veel christenen geven in discussies over vaccinatie niet het goede voorbeeld - CIP Podcast
- Hugo de Jonge noemt coronavaccin een gave uit Gods hand: terecht? - CIP Podcast
- "Vaccinatie-uitspraken Hugo de Jonge getuigen van zwart-wit-denken" - CIP Podcast
Meer over CIP Podcast »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

a
Voetbal is een religie geworden en de spelers goden .Voetbal o.a. vult leegte in die in ieder mens aanwezig is . Je omarmd het als ware niet alleen voetbal het kan van alles zijn.

Er is er Een die ons menselijk hart tot rust kan brengen willen wij die Ene omarmen ?
W
Als de boodschap van het evangelie daadwerkelijk impact op ons leven heeft, blijdschap over onze vrijheid door de overwinning over de zonde macht door Christus in ons, dan behoren andere ‘goden’ min of meer vanzelf naar de achtergrond te verdwijnen. ‘Afgoden’ kunnen dus het gevolg zijn van een onvolkomen leer, laten we daar ook maar eens naar kijken.