kerk in coronatijd
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 juni 2021 door Redactie

Nieuw advies CIO: Meer kerkgangers welkom en zingen in de kerk

Vanaf aankomende zaterdag worden er in Nederland opnieuw versoepelingen doorgevoerd. Dat betekent dat er ook in de kerk weer veel meer mogelijk is. Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) geeft in een update aan dat er weer meer bezoekers naar de kerk mogen. In principe is er geen maximumaantal meer, mits er wel 1,5 meter afstand wordt gehouden. Ook mag er weer gezongen worden en is koffie drinken na de kerkdienst weer mogelijk. 

Het is aan kerken zelf om er voor te zorgen dat de 1,5 meter ook daadwerkelijk gewaarborgd wordt. Voor ieder kerkgebouw afzonderlijk kan op deze wijze worden bepaald hoeveel bezoekers er welkom zijn. Overigens hoeft er geen 1,5 meter tussen iedere kerkganger te zitten, gezinnen mogen wel bij elkaar zitten. Op deze manier is het vanaf zondag weer mogelijk om met veel meer mensen naar de kerk te gaan, zo blijkt uit het advies van CIO. Wel benadrukt men dat het belangrijk is om de algemene adviezen rondom in acht te blijven nemen. Dat geldt voor basisregels zoals afstand houden, handen wassen en thuis blijven bij klachten. Maar ook andere adviezen blijven gelden. Zo wil men dat kerken blijven werken met een reserveringssysteem en met registratie van bezoekers. Ook hygiënemaatregelen blijven van kracht, net als de gezondheidscheck van bezoekers.

CIO drukt kerken op het hart goed op te blijven letten bij het in- en uitgaan van de kerk omdat dan veel mensen tegelijk zich verplaatsen. Men adviseert om dit gescheiden te blijven doen. Hoewel de mondkapjesplicht vervalt, stelt men dat mondkapjes wellicht kunnen worden gebruikt in bepaalde gevallen wanneer de 1,5 meter niet kan worden gewaarborgd.

Uit de versoepelingen van de overheid blijkt dat het dringende advies om ”niet te zingen, te schreeuwen of blaasinstrumenten te bespelen” vervalt. Dat betekent dat er ook in de kerk weer gezongen kan worden, al blijft het advies om dit op ingetogen wijze te doen.

CIO blijft overigens voorzichtig en adviseert kerken om vooral goed te kijken naar de omstandigheden. Daarbij zijn de grootte van het kerkgebouw, de ventilatiemogelijkheden, het aantal zitplaatsen en de wijze waarop deze zijn ingedeeld en de tijdsduur van de samenzang van belang. De organisatie geeft daar geen duidelijke adviezen over, maar laat de verantwoordelijkheid aan kerken zelf. 

Een ander opvallende wijziging is dat het weer mogelijk is om koffie te drinken na de dienst. De versoepelingen die zaterdag ingaan betekenen namelijk ook dat de beperkingen op groepsgrootte binnen en buiten komen te vervallen. Dat betekent dat het mogelijk is om als kerkelijke gemeente elkaar na de kerkdienst te ontmoeten. Daarbij dient echter wel 1,5 meter afstand te worden gehouden en men adviseert om dit buiten te doen. Ook openluchtdiensten zijn door de versoepelingen weer mogelijk.


Corona
- SGP'er mag alleen met coronapas het Europees Parlement in: "Dieptriest"
- Prof. dr. Huijgen roept op: "Laat je alsjeblieft vaccineren, voor je naaste en voor jezelf"
- SGP-leider Van der Staaij verzet zich tegen maatregelen voor niet-gevaccineerden
- Reformatorisch Dagblad uit opnieuw kritiek op coronapas
- Staphorst: gevaarlijke coronabrandhaard of gezochte zondebok?
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

E
De coronamaatregelen zijn ingevoerd zonder wetenschappelijke basis. En inmiddels blijkt het virus veel minder dodelijk (0,15%) dan in maart 2020 werd gedacht. En dan zouden we nu blij moeten zijn met versoepelingen? Ik vind het slappe hap dat kerken zo deze evident onbetrouwbare overheid zonder enig protest volgen. Ik kom pas weer in een kerk als ik er gewoon welkom ben zonder voorwaarden en ook mag zingen en mensen op een normale manier kan begroeten.

Els van Veen, huisarts, @veen_els op Twitter.

https://www.youtube.com/watch?v=pikeM3ohIE0
P
Het bezoeken van een kerkdienst wordt op deze manier verlaagd tot een protest tegen overheidsmaatregelen in plaats van een uiting van geloof en aanbidding van de Allerhoogste. Ook ik heb mij wel verbaasd over de volgzaamheid van de kerk(en), maar dat betekent voor mij niet dat ik me nu ook nog eens genoodzaakt voel om (achteraf) mijn 'gram' te tonen, eerder heb ik de neiging om te bidden voor een wederopstanding van de kerk(en) na een periode van lijdzaamheid.
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (1)