nummerborden Verenigde Staten
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 juni 2021 door Redactie

Amerikaanse atheïsten protesteren tegen christelijke tekst op nummerborden

Het nummerbord in Mississippi bevat een embleem met daarop een adelaar, Amerikaanse vlag en de tekst: 'In God We Trust'. Atheïsten uit de Amerikaanse staat eisen dat de tekst van de nummerborden wordt verwijderd, meldt Faithwire. "Ik wil niet dat Jezus met mijn auto meerijdt", aldus een van de atheïsten Derenda Hancock.

Volgens de atheïsten is de kleine tekst op de achtergrond van het nummerbord geworteld in 'diepe vijandigheid'. De protesteerders beroepen zich op hun recht zelf hun geloof, en dus ook ongeloof, te kiezen. "Als radicale evangelist heb ik het recht om vrij te zijn van religie", aldus Hancock.

Het argument van Hancock wordt gedeeld door atheïst Jason Alan Griggs en nog een andere atheïst uit Mississippi. Zij klagen politicus Chris Graham aan voor het kiezen van de tekst 'In God We Trust' (wij vertrouwen op God, red.) op de nummerborden in 2019. "We worden gedwongen een geloof mee te dragen waar we niet achter staan", aldus medestander Griggs. "Stel je eens voor dat een christen rond zou moeten rijden met de tekst 'Wij vertrouwen op géén God' of 'Wij vertrouwen op Allah.'"

'In God We Trust' wordt al lange tijd door Amerikanen gebruikt als informele slogan. Al sinds 1864 wordt de tekst vermeld op Amerikaanse munten en in 1956 riep president Dwight D. Eisenhower de tekst uit als het officiële motto van de Verenigde Staten.

Het drietal wordt juridisch bijgestaan door advocaat Geoffrey Blackwell van de belangenbehartiger American Atheists. "Elke minuut dat de atheïsten in hun auto rondrijden in Mississippi worden zij gedwongen een religieuze boodschap te verkondigen waar zij niet in geloven", aldus Blackwell. "Ze worden gedwongen om het geloof in een christelijke God te beamen. Dat is machtsmisbruik door de staat."

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
Ik moet in alle eerlijkheid zeggen dat ik in deze het standpunt van de atheïsten wel kan begrijpen. Zo'n tekst hoort ook alleen op de auto van een christen te staan. Anders zou het een leugen zijn en dat kan toch ook niet de bedoeling zijn?...
G
Eens zal elke knie zich buigen en elke tong belijden dat Jezus Heer is....