Ds. A. de Lange
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

23 juni 2021 door Jeffrey Schipper

Bloed en water uit de zij van Jezus: wat betekent dit?

"Volgens onder andere Johannes 19:34 komt er uit de zij van Jezus, op het moment dat een soldaat er een speer in steekt, bloed en water uit. Wat is hiervan de betekenis? Is dit een extra teken van Zijn dood in de zin dat dit in elk dood lichaam gebeurt?", wil een vragensteller weten in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

Ds. A. de Lange antwoordt: "We moeten beginnen bij de eenvoudigste betekenis: Johannes heeft in het bloed en water dat uit Jezus lichaam vloeide, toen de soldaat zijn speer erin stak bevestigd gezien dat Jezus werkelijk gestorven was. (...) Een soldaat wilde dat kennelijk zeker hebben en stak alsnog zijn speer in Jezus. En de bevestiging van Jezus dood kwam, want er kwam bloed en water uit de wond.

De meeste uitleggers zijn er echter van overtuigd, dat in dit ‘bloed en water’ voor Johannes geloofsoog veel heeft meegesproken. Jezus was het Paaslam. De paaslammeren voor het Pascha werden jaarlijks geslacht en dan werd het bloed opgevangen en aan de deurposten gestreken. Nu het bloed van Jezus het Paaslam vloeit is het duidelijk: er is verlossing en bevrijding door Hem!

Water was het andere reinigingsmiddel dat in de dienst van God een rol speelt. Het staat symbool voor schoonwassing en reiniging die nodig is om in de nabijheid van God te kunnen komen. Die reiniging spreekt in het water van de doop. In Ezechiël 36 lezen we dat God de reiniging van het door een zondige wandel bezoedelde leven bij Israël zal bewerken door Zijn Geest (Ezech. 36: 25-27)", legt de hervormde predikant uit Nieuw-Lekkerland uit.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen